Ranno Tingas
Ernst & Young Baltic ASi juhtiv maksukonsultant

Ehkki sellest aastast arvestatakse täiendavat maksuvaba tulu juba esimese lapse pealt, jõuab raha vanemate kontole alles tuleval aastal.

Paljude inimeste maksukoormusele avaldab positiivset mõju see, et 2008. aastast saab üks lapsevanematest täiendava maksuvaba tulu 27 000 krooni juba esimese alaealise lapse eest. Seega kui peres on kaks alaealist last, kellest kumbki maksustatavat tulu ei saa, siis saab 2008. aasta kohta esitatavas tuludeklaratsioonis üks vanematest oma tulust maha arvata täiendava maksuvaba tulu 54 000 krooni.

Residendist füüsilise isiku tulumaksukoormust alandas maksuvaba tulu suurenemine 27 000 kroonile aastas ehk 2250 kroonile kuus.

Uudsena ei kuulu 2008. aastast maksustamisele füüsilisest isikust ettevõtja poolt talle kuuluvalt kinnisasjalt saadud metsamaterjali võõrandamisest saadud tulu 45 000 krooni ulatuses kalendriaastal.

Kuna finantsteenuste turul on olnud üleüldine intressimäärade suurenemine, siis tõuseb 2008. aastast 5 protsendile minimaalne intressimäär, millega oma töötajale laenu andmist ei loeta erisoodustuseks.

Kui tööandja annab töötajale laenu madalama intressiga kui 5% aastas, siis loetakse tegeliku intressimäära ja 5% vahe erisoodustuseks. Lisaks tuleb arvestada, et teatud juhtudel kuulub tulumaksuga maksustamisele kogu seotud füüsilisele isikule antud laenu põhisumma (kui laenude, avansside, ettemaksete suurenemine kalendrikuus ületab 50% eelmise kalendrikuu sotsiaalmaksuga maksustatud väljamaksete summast).

Tööandjad ja füüsilisest isikust ettevõtjad peavad arvestama, et 2008. aastast suureneb minimaalse sotsiaalmaksu arvestamise aluseks olev baassumma 2700 kroonile, mis tähendab, et sotsiaalmaksu tuleb maksta vähemalt 891 krooni kuus.

Seda kohustust ei ole töötajatel ja FIEdel, kes saavad riiklikku pensioni, on tööle asunud või töölt lahkunud jooksval kuul, on palgalisel puhkusel, kasvatavad vanema või eestkostjana alla kolmeaastast last, või kolme või enamat alla 19aastast last, või kes on õpilased või üliõpilased, jm seaduses nimetatud juhtudel.

Taust
Otseste maksude muudatused 2008
* tulumaksumäär alaneb 22 protsendilt 21 protsendile
* maksuvaba tulu suureneb 24 000lt 27 000 kroonile
* täiendav maksuvaba tulu alates esimesest lapsest
* metsanduse FIEle maksuvaba 45 000 krooni aastas
* intressi miinimum erisoodustuse kontekstis 3%-lt 5%-ni
* sotsiaalmaksu kuumäär tõuseb 2000lt 2700 kroonile