Täna allkirjastasid Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga ja Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis töötasu alammäära kokkuleppe, millega tõuseb alampalk erasektoris alates uue aasta 1. jaanuarist 290 euroni kuus ja 1,80 euroni tunnis.

Sõlmitud kokkulepe edastatakse ka valitsusele, kes on teatanud, et austab ametiühingute ja tööandjate kokkulepet ning kehtestab laiendatud kollektiivlepingus nimetatud määrad töötasu üleriigilise alammäärana.

Ametiühingute Keskliidu esimehe sõnul tõuseb alampalk esimest korda pärast mitmeaastast paigalseisu, mistõttu võib öelda, et lisandunud 12 euro märgiline tähendus on ehk suuremgi kui rahaline väärtus.

„See on märk sellest, et ettevõtete käibed on küll kasvanud, kuid kindlustunnet tulevikuks siiski napib. Kahtlemata on see aga positiivne signaal kõigile neile, kes jätkuvalt nö „masupalga“ eest töötavad – aeg on asuda kõikjal sõlmima kokkuleppeid töötasu järk-järguliseks tõstmiseks,“ tõdes Taliga.

Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis tõdes, et selle aasta läbirääkimised olid konstruktiivsed – tööandjad mõistsid, et alampalga paigalseisuga ei saa enam nõustuda, ning ka töötajate esindajad olid valmis kompromissiks.

„Alampalga tõus on küll võrdlemisi väike, aga anname endale aru, et ettevõtjatel seisavad ees keerulised ajad. Täna kokkulepitud alampalga kasv tööandjate konkurentsivõimet kahandada ei tohiks ning kui majandusareng pööret uue languse suunas ei võta, räägime alampalga tõusust loodetavasti ka järgmisel aastal,“ kinnitas ta.

Tutvu 2012. aasta töötasu alammäära kokkuleppega siin
http://eakl.ee/failid/e24726f9091656dc2db211d055990fc5.pdf