Toimetas: Kaja Koovit

Tööintervjuud on läinud edukalt ning töökoht on teie. Nüüd algab veelgi raskem osa: palgaläbirääkimised.

„Palgaläbirääkimised on nagu iga teine läbirääkimine, ainult selle vahega, et sõnad, mida kasutate saavad erilise jõu, kuna räägite väga personaalsel teemal,“ tõdes personaliekspert Steve Kane Business Insiderile. „Läbirääkimised ei puuduta mingi suvalise objekti väärtust, vaid jutt käib teie isiklikust väärtusest konkreetse firma jaoks“.

Business Insider toob välja 15 sõna või fraasi, millest kõigi eelduste kohaselt on palgaläbirääkimistel rohkem kahju kui kasu.

„Ma olen sellega nõus“ (esimese pakkumise kohta).
Pidage meeles, et käivad läbirääkimised, seega olge ettevaatlik, et te ei lõpeta neid juba enne algust.

„Ma soovin palganumbriks X“
Ärge kunagi öelge esimesena välja konkreetset numbrit. Laske tööandjal number välja pakkuda. Niimoodi näete nende pakutut ning jätate endale võimaluse seda tõsta.

„Kas see on kõik mida te mulle pakute?“
Ärge seda kunagi öelge ega kasutage ka ühtegi muud tööandjat solvata võivat fraasi. Seda isegi juhul, kui pakutav palganumber on tõesti naeruväärne.

„Ei“
Läbirääkimistel peab olema valmis paindlikkuseks ning tegema vastupakkumise, kui tööandja pakutu ei ole teie ootustega kooskõlas. Lausudes „ei“ sulgete te enda jaoks sobivama pakkumise tegemise võimaluse.

„Mul on hetkel ka teisi ning tulusamaid pakkumisi“
Isegi kui see on tõsi, ei maksa seda kaarti tööandja survestamiseks kasutada. Arutage vaid selle tööandjaga seotud pakkumisi. Seda taktikat tuleb eriti vältida juhul kui teil teisi pakkumisi ei ole. Vestluspartner võib paluda detaile täpsustada ning sellisel juhul on teil raske usutavalt esineda.

„See on minu viimane/lõplik pakkumine“
Sellised laused kõlavad kui ähvardus ning lõpetavad tavaliselt läbirääkimised. Kui te selle lause välja ütlete ning tööandja ei ole valmis seda summat pakkuma, on läbirääkimised lõppenud ning te peate lahkuma.

„Ma tean, et see võib kõlada agressiivselt, aga… "
Kui teie väide põhineb faktil, siis ei tohiks te kunagi oma soovi niimoodi negatiivsemaks muuta.

„Mul on tarvis“
Te ei peaks kunagi ütlema, et vajate X summa võrra suuremat tasu võlgade või kulude pärast. Ärge tooge vestlusse personaalseid teemasid. Palgaläbirääkimised on puhtalt teie töö ja selle väärtuse teema.

„Ma vihkan, et pean seda paluma, kuid…“
Tõsi, raha juurde küsimine ei pruugi olla kerge, kuid öeldes, et teile ei meeldi seda teha, on see puhas vale ning lisaks kohutav viis läbirääkimiste alustamiseks.

„Ma arvan...“
Ärge kasutage väljendeid „ma arvan“, „võib-olla“ või teisi ebakindlaid sõnu. Rääkige alati enesekindlalt.

„Äärmisel juhul olen ma valmis leppima summaga X“
Kui avaldate madalaima võimaliku summa, millega nõustute, saabki see tõenäoliselt teile pakutavaks summaks.

„Vabandust“
Olge endas kindel. Kui teate enda väärtust ja mida teil on ettevõttele pakkuda, ei ole mingit põhjust suurema tasu küsimise pärast vabandada.

„Odav/närune“
Need sõnad kõlavad tööandja jaoks lugupidamatult. Tööandja võib otsustada, et te ei sobi sellele tööle, kuna olete lugupidamatu.

„Aga ma olen palju rohkem väärt“
Loomulikult soovite oma väärtust läbirääkimistel toonitada, kuid valige selleks vähem vastik viis. Te ei taha kõlada arogantsena.

„Te võite arvata, et ma ei ole seda väärt, aga…“
Ärge seda öelge. Pidage meeles, et soovite olla otsekohene, viisakas ja lakooniline.