Kui kevadel andsid ametiühingud Riigikogule üle esimeste haiguspäevade taastamise toetuseks vähem kui kuu ajaga kogutud 25 000 allkirja ning vastava eelnõu, siis seaduseelnõu vastuvõtmiseks kutsuvad ametiühingud inimesi spetsiaalsel Facebooki kampaanialehel rääkima enda kogemustest seoses haigena tööl käimisega.
Ametiühingud leiavad, et Eesti haiguslehe süsteemi tuleb muuta, kuna see jätab inimese täielikult ilma rahata esimesel kolmel haiguspäeval – just siis, kui oleks võimalik end korralikult ravides pikemat haigust vältida.

„Need kolm esimest haiguspäeva, mida ei hüvita täna töötajale ei tööandja ega ka Haigekassa, põhjustavad väga paljudele sissetulekuaugu, mida inimesed endale lubada ei saa. Selle asemel, et ennast kodus ravida eelistatakse haigena tööl käia, rikkudes nii enda kui kolleegide tervist,“ rääkis ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson.

Petersoni sõnul on probleem ka selles, et kui inimene ei tunne end hästi, siis ta lihtsalt ei tee oma tööd parimal võimalikul viisil. „Tervisehäirega inimesel pole ainult väiksem töövõime, vaid nad teevad töötades ka rohkem vigu ja saavad ise traumasid,“ ütles ta.

Ametiühingute hinnangul on probleem suur. „Seda näitab ka see, et veidi vähem kui kuu ajaga koguti suur hulk toetusallkirju ning täna veel ametlikult avamata kampaanialehekülg Facebookis on saanud mõne päevaga ligi 3000 pooldajat,“ rääkis Peterson.

Ametiühingute poolt kevadel Riigikogule esitatud seaduseelnõu osas tuleb otsus teha selle aasta lõpuks. Selleks, et mõjutada eelnõu vastuvõtmist kutsuvad ametiühingud inimesi rääkima enda või kolleegide kommetest ja kogemustest seoses haigena tööl käimisega.

Kampaanialehekülje leiab siit!
https://www.facebook.com/taastamehaigushyvitise