Viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus Haigekassasse esitatakse töötaja töövõimetusleht, kuid taotlus töötaja kindlustuskaitse tekkimiseks on tööandja poolt esitamata.
Siinjuures tuletame meelde olulisemad ravikindlustusseadusest tulenevad tööandja kohustused ja õigused.
Tööandjal on kohustus töötajad arvele võtta seitsme kalendripäeva jooksul pärast töötaja tööle või teenistusse asumist. Seejuures ärge unustage kindlustuskaitset uuendada

* tähtajalise lepingu pikendamisel või muutumisel tähtajatuks ning
* lapsehoolduspuhkuselt ja ajateenistusest naasnuil, kelle kindlustuskaitse tööandja juures on peatatud.

Kui töötaja on õigeaegselt tööandja poolt kindlustatuna arvele võtmata või kui töötaja kindlustuskaitse on jäänud tööandja poolt õigeaegselt lõpetamata (10 päeva jooksul peale töösuhte lõpetamist), siis kõik kulutused, mis on seotud raviteenuste osutamisega ja hüvitiste väljamaksmisega, jäävad tööandja kanda.
Õigus taotleda ajutise töövõimetuse hüvitist töövõimetuslehe alusel on kindlustatud isikul, kes on ravikindlustuse andmekogus arvel kui:

* töölepingu alusel töötav isik,
* avalikus teenistuses töötav isik,
* juhtimis- või kontrollorgani liige,
* võlaõigusliku lepingu alusel töö- või teenustasusid saav isik,
* füüsilisest isikust ettevõtja.

Korduvad küsimused töövõimetuslehele tehtavate kannete kohta:
Kui kindlustatud isiku töövõimetuslehel on arsti märge ravireziimi rikkumise kohta (joove, ravi eiramine, vastuvõtule mitteilmumine),
kaotab isik õiguse saada hüvitist alates rikkumise päevast kuni haigusjuhu lõpuni, kaasa arvatud järgnevate töövõimetuslehtede alusel.
Kui kindlustatud isik täidab ajutise töövõimetuse ajal töö- või teenistuskohustusi või tegeleb ettevõtlusega, kaotab isik õiguse saada
hüvitist töötamise päevast alates kuni haigusjuhu lõpuni.

Ajutise töövõimetuse hüvitise taotleja peab töövõimetuslehele kirjutama oma isikliku pangakonto numbri. Selle puudumisel peab hüvitise saaja isiklikult vormistama haigekassas kirjaliku avalduse.
Tööandja poolt põhipalga märkimisel (töövabastuse alguspäevale eelnenud päeval) tuleb lähtuda palgaseaduse § 2 lg 2 mõistest - Põhipalk on töölepingus või õigusaktis määratud tunni-, päeva-, nädala- või kuupalga alusel arvutatud palk.

Täpsemad juhised töötajate ravikindlustatuna arvele ja arvelt maha võtmise ning ajutise töövõimetuse hüvitse määramise ja maksmise kohta leiate haigekassa kodulehelt:
http://www.haigekassa.ee

Meeldivat koostööd soovides
Eesti Haigekassa Harju osakond
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Kliendiinfo 16 363