Merike Lees

Tööandjal on aega alanud aasta puhkuste ajakava koostamiseks veel kuu lõpuni, pärast seda võib töötaja valida puhkuseks temale sobiva aja.
“Tööandja saab kuni selle kuu lõpuni koostada puhkuste ajakava töö korraldamise huvidest lähtudes,” selgitas advokaat Tiia Kruusmaa. “Kui tööandja puhkuse ajakava töötajale jaanuarikuu jooksul teatavaks ei tee, saab töötaja võtta puhkust temale sobival ajal, teatades sellest kaks nädalat ette.”

"Kui tööandja puhkuse ajakava töötajale jaanuarikuu jooksul teatavaks ei tee, saab töötaja võtta puhkust temale sobival ajal, teatades sellest kaks nädalat ette.
Tiia Kruusmaa, advokaat
Reval Hotel Olümpias on puhkuste ajakava süsteemi kasutatud juba aastaid. Graafik valmib tavaliselt detsembris, jaanuaris tutvustatakse seda töötajatele allkirja vastu, rääkis Reval Hotel Olümpia personalijuht Tiiu Vilms.

Olümpia hotellis on puhkused aasta peale ära jagatud, need on enamasti kahes osas ja erinevatel aastaaegadel, kuid kõige tähtsamaks peetakse Vilmsi sõnul siiski lapsi, kelle vanemate puhkusesoove arvestatakse eelisjärjekorras.

EAKLi õigussekretäri Tiia Tammelehe sõnul peab tööandja võimalusel arvestama ka töötajate soovidega. Kindlasti tuleb arvestada alaealise ning tööga seotud tervisekahjustuse järgselt töövõime osaliselt kaotanud töötaja sooviga; samuti vanema sooviga, kes kasvatab kuni 7aastast last. 7–10aastase lapse vanemale peab tööandja puhkust võimaldama lapse koolivaheajal. Tööandja ei saa dikteerida, millisel vaheajal lapsevanem puhkuse peab võtma.

Üks katkestamatu puhkuse osa, mille töötaja välja võtab, peab olema vähemalt kaks nädalat. “See on põhjendatud sellega, et inimene vajab taastumiseks vähemalt kaht nädalat,” selgitas Tammeleht. Ülejäänud puhkuseosad võivad olla lühemad ja nende suhtes lepivad töötaja ja tööandja eraldi kokku. Seaduse järgi võib poolte kokkuleppel puhkuse üle viia graafikus sätestatust erinevale ajale samal tööaastal. Kui puhkuse üleviimist taotleb tööandja ja kokkulepet töötajaga ei saavutata, on töötajal õigus jääda puhkusele puhkuste ajakavas ettenähtud ajal. Juhul, kui tööandja ei tee töötajale puhkuste ajakava teatavaks jaanuarikuu jooksul, on töötajal õigus jääda puhkusele talle sobival ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult ette vähemalt kaks nädalat.

Puhkusetasu makstakse töötajale täies ulatuses hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust.

Kui tööandja seda ei tee, on töötajal seaduse järgi õigus nõuda puhkuse pikendamist puhkusetasu maksmisega viivitatud aja võrra.

Haigestumise koht ei loe

Tiia E. Tammeleht
EAKLi õigussekretär

Kui Eestis puhkuse ajal haigestunud töötaja saab haiguslehel oldud päevad hiljem puhkusena välja võtta, siis väljaspool Eestit haigestunud inimene seda ei saa. Ka ei saa ta haigusraha, kuna perearst keeldub arvestamast välisriigi arsti väljastatud tõendit ja selle alusel haiguslehte kirjutamast. Kas see on õige?

Töötaja haigestumine puhkuse ajal on üks puhkuse kasutamist takistav asjaolu sõltumata sellest, kas töötaja haigestus kodu- või välisriigis. Sel juhul on nii töötajal kui ka tööandjal ühepoolne õigus puhkust n-ö pikendada või siis kokku leppida saamata jäänud puhkuseosa üleviimises muule ajale.

Puhkuse kasutamist takistanud asjaolu olemasolu peab töötaja tõendama. Seega, kui töötaja haigestub välisriigis puhkusereisil olles, peab ta pöörduma selle riigi arsti poole, kes talle ka haigestumist tõendava dokumendi väljastab. Nimetatud dokument õigustab nii puhkuse pikendamist või saamata jäänud puhkuseosa kokkuleppelist üleviimist muule ajale kui ka ravikindlustushüvitise väljamaksmist haigekassa poolt.

Juhul, kui tööandja ei aktsepteeri töötajale välisriigis välja antud tõendit, peab ta tõendama vastupidist.

Haigusraha saamiseks piisab haigekassale ka välisriigi arsti tõendist. See tõend tuleb esitada tööandjale, kes edastab selle haigekassale. Perearsti ei ole vaja tülitada juhul, kui haiguse lõpp sai fikseeritud. Kui haiguse lõpp ei ole fikseeritud, peab seda tegema perearst.

Puhkuste ajakava kohustab koostama seadus

Puhkuseseadus sätestab puhkusegraafiku tingimused:

* Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks jaanuarikuu jooksul. Puhkuste ajakava võib muuta poolte kokkuleppel.

* Puhkuste ajakava koostamisel lähtub tööandja töö korraldamise huvidest, arvestades võimaluse korral töötajate soove.

* Tööandja on kohustatud puhkuste ajakava koostamisel arvestama nende töötajate soovidega, kellel on õigus saada puhkust neile sobival ajal.

* Kui tööandja ei tee puhkuste ajakava töötajale teatavaks jaanuarikuu jooksul, on töötajal õigus jääda puhkusele töötaja poolt valitud ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult ette vähemalt kaks nädalat.

Väikeste laste vanematel õigus puhata endale sobival ajal

Töötaja soovitud ajal on tööandja kohustatud andma puhkust:

* naisele vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust;
* mehele vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal;
* vanemale, kes kasvatab kuni 7aastast last;
* vanemale, kes kasvatab 7–10aastast last, lapse koolivaheajal;
alaealisele;
* tööga seotud tervisekahjustuse järgselt töövõime osaliselt kaotanud töötajale.
Allikas: puhkuseseadus

Äripäev
10.01.05


kk vastas teemale: #22664 19 aastat 1 Kuu tagasi
milleks töötada siis tööandja juures kes sulle seal ei meeldi....
k vastas teemale: #22632 19 aastat 1 Kuu tagasi
Aga selline asi on võimalik ikka siis, kui suhted on tööandja ja töötaja vahel normaalsed
mari vastas teemale: #22631 19 aastat 1 Kuu tagasi
Puhkusegraafik on kohustuslik dokument. Meil ka ehitusfirma ja teemegi lihtsalt fiktiivse paberi igal aastal. Puhkusele lähevad töötajad mitte graafiku, vaid avalduse ja käskkirja alusel.

Seadusandja võiks ka aru saada, et eriti ehitusfirmades ei ole töö ja puhkuse planeerimine enamasti kajhuks võimalik:(((
Kalle vastas teemale: #22621 19 aastat 1 Kuu tagasi
Aitüma vastuste eest! Selliselt me olemegi kenasti elanud ,et saame ise ka aru ,kui ikka tööd on siis puhkusele ei kipu, mõni erand muidugi väljaarvatud,aga siis on boss ka asjast aru saanud ja lubanud. Miks siis teda peab selle paberilipaka pärast karistama ja pealegi kui teeks oleks see tõesti täisti mõtetu paber. Selge see ,et seaduse on kirja pannud kontorirotid kes on tegelikust elust VÄGA KAUGEL,on mul õigus?
kata vastas teemale: #22620 19 aastat 1 Kuu tagasi
Graafikujärgset puhkust saab poolte kokkuleppel iga kell muuta, seega võib seda paberit võtta kui seadusekuuleka tööandja poolt koostatud fiktiivset lehte.

Täpselt samadel põhjustel ei ole ise neid graafikuid kunagi teinud (ehkki tean, et peaks) ja tulemuseks on olnud kontrolli käigus tekkiv Tööinspektsiooni poolne vaikne nurin ilma muude tagajärgedeta. Aga sellisel juhul peab tööandaja oma töötaja puhkusele lubama siis, kui töötaja selleks soovi avaldab (teatades kirjalikult 2 nädalat ette).
Anni vastas teemale: #22619 19 aastat 1 Kuu tagasi
Kui Teie ülemusel ei ole puhkusegraafikut võimalik jaanuari lõpuks valmis teha, siis saate teha talle hiljem heatea, valides puhkuseks mõlemale poolele sobiva aja. Nii lihtne see ongi - sest asjaolu, et graafik on tegemata, annab töötajale võimaluse ise jooksvalt puhkuse aeg endale valida...
Kalle vastas teemale: #22618 19 aastat 1 Kuu tagasi
Ausalt öeldes on minul tööandjast hale,et ta sellise paberi peab aasta alguses kokku panema. Töötan ehitusfirmas ja ülemus on igati täitsa mees. Vestleb meiega ka oma töödest sealt tuleb välja,et nad teevad pidevalt hinnapakkumisi , aga ei ole kunagi kindel kas firma saab selle töö või ei saa. Järelikult meie meestega arutasime ,et boss ei ole kindel millal tööd on ja millal mitte. Küsimus, kuidas ta saab aasta alguses teha puhkusegraafiku? Olgugi,et meil on väike firma ja püsiv kaader mme saame kenasti hakkama,aga küsimus on selles puhkusegraafiku nõudes. Kes õpetaks , teeksime bossile heateo kui saaksime targemaks.