Liis Kängsepp

Tööandja peale kaebamine muutub aina popimaks – tänavu esimese viie kuuga on maksuameti vihjetelefonile laekunud mitu korda rohkem vihjeid ümbrikupalkade ja maksupettuste kohta kui terve eelmise aasta jooksul.

Maksu- ja tolliameti vihjetelefonile oli mai lõpuks tulnud 269 vihjet, põhiliselt ümbrikupalkade ja maksupettuste kohta, mullu kogunes vihjeid terve aasta peale kokku kõigest sada tükki.

Maksu- ja tolliameti teabeosakonna juhataja Margus Noormaa sõnul on vihjete arvu kasv ühelt poolt seotud sellega, et maksu- ja tolliametite liitmise järel korrastati vihjetelefoni süsteem. Varem oli vihjetelefon vaid tolliametil, kuid maksuametile vihjete andmiseks helistasid inimesed esimesele ettejuhtuvale telefoninumbrile.

“Inimeste aktiivsus on kindlasti kasvanud, põhjused on ilmsed,” sõnas Noormaa, kelle hinnangul on väga tugev mõjutaja pensionisammas. “Kui inimesed saavad aru, et nende palk mõjutab seda, kui palju nad hakkavad pensioni saama, siis nad on huvitatud sellest, et saaksid võimalikult vähe palka ümbrikus.”

Konjunktuuriinstituudi peadirektori Marje Josingu sõnul on tendents küll ümbrikupalkade vähenemise suunas, kuid kuna keskmine palgatase Eestis on tõusnud, siis riigil selle arvel kaotatud summad väiksemaks ei ole jäänud.

“Väga kurb valdkond on riigitellimused,” sõnas Josing. “Kui võidab odava pakkumisega ettevõte ja selle arvel, et ta ei kavatse makse maksta, siis see on kurb situatsioon.”

Lahendus võitluses ümbrikupalkade vastu oleks Josingu arvates maksu- ja tolliameti töö parandamine ja kontrolli suurendamine. “Kaebamiste peale ei saa väga loota,” arvas Josing.

“Ma usun, et tean,” vastas ASi Stroomi Hotell juht Reet Purre küsimusele, kas ta teab, kes konkurentidest maksab oma töötajatele ümbrikupalka. “Aga ega ma ei pea seda teile ütlema.” Maksuameti vihjetelefonile Purre helistama ei hakkaks, kuna ümbrikupalk pole tema silmis teema, kus konkurendi peale kaebama minna.

Vihjetelefoni kaebama ei läheks ka mööblitootja OÜ Resvok juht Mart Alapert, kes rõhutab, et vihjetelefon võib olla võimalus pahatahtlikul ettevõtjal konkurendile probleeme tekitada.

“Mul ei ole usku sellesse vihjetelefoni, see on emotsioonide peale rajatud,” sõnas Alapert, kelle arvates vihjetelefoni pidamine ei käi kokku õigusriigi meetodiga.

Maksuamet alustab kontrollimisi ehitusplatsidel
Maksu- ja tolliamet teatas eile, et alustab järgmisel nädalal ehitusvaldkonna maksuõigusrikkumisi ennetava kontrolliga otse ehitusplatsil.

Kontrolli eesmärk on juba ehitamise ajal kindlaks teha, mis objektil tegelikult toimub. Seni on kontrolle tehtud peamiselt tagantjärele.

Projekti algusjärgus valitakse kontrollobjektid välja riigihangete registrist, esimesed objektid on Narva sõudebaas, Kaitseliidu büroohoone Tallinnas, Ööbikuoru keskus, Mooste linameistrite koda ja Haapsalu piiskopilinnus.

Tänavu on maksuamet saatnud välja 700 märgukirja, kus informeerib ettevõtteid töötajatele tehtud väljamaksete madalast tasemest ja konkurentsivõimest, võrreldes piirkonna keskmisega, mis võib viidata ümbrikupalga maksmisele.

Juunis kavatseb maksuamet välja saata veel 300 kirja.