Esimesest juulist jõustus terve hulk maksukorralduse seaduse (MKS) muudatusi. Nendest, mis ettevõtjaid kõige rohkem puudutab võib nimetada mitteresidendist tööandja registreerimise kohustuslikkust, enammakse avalikustamist ja e-kontrolli.

Registreerimiskohustus on nüüd ka mitteresidendist tööandjal ning seltsingul, ühisusel või muul juriidilise isiku staatust mitteomaval isikute ühendusel kümne tööpäeva jooksul maksukohustuse tekkimisest Eestis. Enne seaduse muudatust oli mitteresidendist tööandja registreerimine vabatahtlik ning seltsingu, ühisuse ja muu juriidilise isiku staatust mitteomaval isikute ühenduse registreerimise regulatsioon puudus üldse. Mitteresidendist tööandja registreerimiseks esitatavad andmed on samaks jäänud (MKS § 22 lg 1). Samas sätestatakse, et mitteresidendist tööandjana registreerimise õigus on ka enne maksukohustuse tekkimist.

Seoses MKS § 27 muutmisega ei avalikusta maksuhaldur enam maksude enammakseid ning vaide puhul on lubatud avalikustada ainult vaideotsuse resolutiivosa.

Kuna maksuhalduri 2005. aasta üks prioriteetidest on e-kontroll siis muudeti ka maksukorralduse seadust selles suunas. Juhul kui maksumaksja peab raamatupidamist elektroonselt, on ta kohustatud maksuhalduri nõudmisel andmed edastama elektroonselt. Dokumendid peavad olema loetavad või võimalik teisendada loetavasse vormi seitsme aasta jooksul. Samuti on seadusemuudatuse kohaselt maksukohustuslasel kohustus tutvustada revidendile raamatupidamissüsteemi ja raamatupidamisega seotud infosüsteeme.

Lisaks on tehtud muudatusi dokumentide kättetoimetamise, revidendi taandamise, rahvusvahalise infovahetuse, pangakonto arestimise jms osas.

IMG Konsultant AS
Rävala pst 5
10143 Tallinn
Tel 646 2050
Faks 646 1153
www.img.ee

Loe veel Maksu- ja Tolliametist