Helve Toomla

•• Kas rasedus- ja sünnituspuhkuse aeg läheb töötajal firmalt saadava puhkuse aja hulka või on töötajal õigus saada ka korralist puhkust?

Jah, on küll. Puhkuse õigust andva tööaasta hulka ei arvata ainult lapsehoolduspuhkuse ja töötaja soovil antud palgata puhkuse aega. Rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal on naine ajutiselt töövõimetu. Puhkuseseadus ütleb selgelt, et aeg, mil töötaja on ajutiselt töövõimetu, arvatakse tööaasta hulka.

•• Jäin viieks kuuks haiguslehele, kuid vahepeal müüdi firma asukohaks olnud maja maha ja ülemus mu telefonikõnedele ei vasta. Saatsin talle ka tähitud kirja, kus soovisin taas tööle asuda või leping lõpetada. Tähitud kiri tuli mulle tagasi. Tööleping on mul kehtiv tänaseni. Kuidas käituda?

Kuna töötaja on oma tööle asumise soovi tööandjale kirjalikult esitanud, viimane pole aga kokkulepitud tööd andnud, siis võib töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu saamata palka ja tööga kindlustamist nõuda.
Teine võimalus on nõuda töölepingu lõpetamist töölepingu seaduse § 82 alusel tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise tõttu. Avalduses tuleb näidata, et rikkumine väljendub tööga kindlustamata ja palga maksmata jätmises. Kirjalik avaldus tuleks saata äriregistris näidatud tööandja aadressil arvestusega, et see jõuaks adressaadini vähemalt viis kalendripäeva enne soovitud töölepingu lõpetamise päeva. Lepingu lõpetamisel peab tööandja sel juhul maksma hüvituseks töötaja kahe kuu keskmise palga. Kui seegi avaldus postist tagasi tuleb, peab töötaja paratamatult pöörduma töövaidluskomisjoni või kohtu poole taotlusega tunnistada tema tööleping TLS § 82 alusel lõppenuks ning välja mõista nii lõpparve kui ka keskmine palk lõpparve maksmisega viivitatud aja eest.
Lõpparve kinnipidamisel on tööandja kohustatud maksma töötajale keskmist palka iga maksmisega viivitamise päeva eest, kuid mitte üle tema ühe kuu keskmise palga. Kõik postikviitungid ja tagasi tulnud kirjad tuleks tõenditena lisada töövaidlus- või hagiavaldusele.