Egle Käärats
sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna juhataja

Miks on määratud aasta puhkusegraafiku koostamise lõpptähtajaks 31. jaanuar, kui paljudel töötajatel on suvised-sügisesed plaanid veel segased ning hiljem peab hakkama tegelema puhkuste ümber vormistamisega?

Puhkuste ajakava koostamise eesmärk on anda töötajale ja tööandjale võimalus oma tegevust ette planeerida. Töötajale annab puhkuse ajakava kindluse, et ta planeeritud puhkuse ajal tõesti saab puhkusele minna. Tööandjale on etteteatamine vajalik tootmise või tellimuste planeerimiseks, asendajate värbamiseks jne. Ootamatuste korral aitab kindlasti võimalus muuta puhkuste ajakava poolte kokkuleppel. Lisaks on puhkuseseaduses loetelu puhkuse kasutamist takistavatest asjaoludest, mille korral võib kasutamata puhkuse või puhkuseosa viia muule ajale.

31. jaanuar on tavapärane kuupäev, mille aluseks on usk, et aastaplaanid tehakse aasta alguses. Pole mingit erilist põhjust, miks puhkuse ajakava peaks olema valmis just jaanuari lõpuks. See on seadusandja määratud kuupäev nagu iga teinegi. Kui teha puhkuste ajakava näiteks märtsis, siis võib selle kahjuks öelda, et on raske järgmise talve suusapuhkuste aega ette näha.

Mis iganes kuupäev puhkuse ajakava valmimise tähtajaks ka seatud poleks, on aasta jagu ette plaanida ikkagi keeruline ning see nõuab osapoolte huvide vastastikkust arvestamist ja tegutsemist heas usus.