Merike Lees

Õiguskantsler ei jaga arvamust, nagu piiraks kohustus pöörduda üle 50 000kroonise nõudega töövaidluskomisjoni asemel kohtusse töötajate õiguskaitsevõimalusi.

Arvestades, et kohtusse pöördumisel peab tasuma riigilõivu, võib öelda, et üle 50 000kroonise nõude korral kohtusse pöördumise kohustus võib potentsiaalselt mõjutada töötajate võimalusi saada oma tööalaste õiguste väidetava rikkumise korral õiguskaitset, ütles õiguskantsler Allar Jõks.

Samas ei saa tema sõnul sellest automaatselt järeldada, et isiku kaebeõigust on kitsendatud. Kaebeõiguse kitsendus võib olla põhjendatud, sest 50 000 krooni ületav nõue on küllaltki suur nõue, seda nii töötaja jaoks kui ka väikse või keskmise suurusega tööandja jaoks. Sellise vaidluse puhul on oluline tagada isikule sõltumatu ja asjakohane õiguskaitse. Jõksi väitel tagab kohus isikule tugevama õiguskaitse kui töövaidluskomisjon.

Siiski tuleb möönda, et isikule võib teatud juhul takistuseks saada riigilõivu tasumise kohustus, märkis Jõks. Samas on majanduslikes raskustes töötajale ette nähtud riigipoolne menetlusabi oma kohtukaebeõiguse teostamiseks. Menetlusabi on riigi abi isikule kohtumenetluse raames menetluskulude kandmiseks. Menetlusabina võib kohus menetlusosalise taotlusel määrata muuhulgas, et menetlusabi saaja vabastatakse täielikult või osaliselt riigilõivu või kautsjoni maksmisest või muude kohtukulude kandmisest.

Samas tuleb kohtutes tagada töövaidlusasja kiire läbivaatus. Jäigalt fikseeritud ajaraamid ei õigusta ennast alati, kuid töövaidlusi tuleb nende spetsiifikast lähtudes lahendada kiiresti.

Tasub teada

Töökohus on sõltumatum kui komisjon
* Individuaalseid töövaidlusi lahendavad Eestis töövaidluskomisjonid (TVK) ja kohtud. Pärast töövaidluskomisjoni on võimalik pöörduda edasi kohtusse.
* Euroopa riikides on spetsiaalsed töökohtud, mis erinevad töövaidluskomisjonidest, kuna on sõltumatud ning kohtunikele on ranged haridus- ja pädevusnõuded.
* TVKs lahendab vaidlusi töövaidluskomisjoni juhataja ning üks tööandja ja üks töötajate esindaja.

Komisjonile ei usaldata suuri nõudeid

Miks ei saa TVK suuri nõudeid arutada?
* TVK-l puudub kohtule sarnane sõltumatus.
* TVK on täitevvõimu osa ning selle juhataja on sotsiaalministeeriumile alluva asutuse ametnik.
* TVK liikmetel ei ole sõltumatuse garantiisid, erinevalt kohtunikest.
* TVK juhataja ja selle liikmete ning kohtunike hariduse ja täiendamise nõuded ei ole võrreldavad.

Allikas: õiguskantsleri kantselei