Helve Toomla
ametiühingute jurist

•• Töötasin kahe tööandja juures töölepingutega. Ühest firmast, kuhu esitasin tööraamatu, lahkusin katseaja lõpus töö sobimatuse tõttu. Töölt lahkudes tehti tööraamatusse sissekanne töölepingu lõpetamise kohta. Kuidas teha uut sissekannet, sest samal ajal jätkasin tööd samadel tingimustel teise tööandja juures? Ise raamatupidajana sooviksin teha tööraamatusse sissekande teise tööandja juures töötamise kohta, aga kuna töölepingute sõlmimise kuupäevad kattuvad, siis ei oska seda teha.

Inimene võib tööajanormi piires üheaegselt töötada mitme tööandja juures, seetõttu võivad tööraamatu kanded ajaliselt kattuda. Teine tööandja teeb oma kande järgmise järjekorranumbri all töölepingu andmete alusel. Tööstaaži selle tõttu kellelegi topelt ei arvestata.

•• Olen vanemapuhkusel. Kuna ma ei kavatse vanas töökohas tulevikus jätkata, siis kas mul on õigus ennast töötuna arvele võtta ning alustada uue töökoha otsimist?

Jah, selleks on küsijal õigus. Töötuna arvele võtmiseks tuleb pärast töölepingu lõpetamist pöörduda tööturuametisse, esitada sinna nõuetekohane avaldus, isikut tõendav dokument, tööraamat, töölepingu lõpetatud eksemplar ning haridust, eriala, ametit ja kutset tõendavad dokumendid.

Teavet tööturuameti teenuste kohta ja avalduse vormi võib saada ameti koduleheküljelt www.tta.ee.

Töölepingut lõpetades tuleb tingimata arvestada seda, et töötuskindlustushüvitist ei ole õigust saada inimesel, kelle tööleping on lõpetatud omal soovil või poolte kokkuleppel. Hüvitist ei maksta ka juhul, kui tööleping on lõpetatud distsiplinaarkaristusena.

•• Kuidas toimida, kui asutuse juht keeldub töötaja lahkumisavaldust vastu võtmast, lihtsalt viskab selle prügikasti?

Sellisel juhul tuleb lahkumisavaldus kirjutada kahes eksemplaris ja anda üks tööandja (asutuse) esindajale üle allkirja vastu. Avalduse võib anda ka asutuse sekretärile, kes paneb töötaja eksemplarile sissetulnud kirja registreerimise numbri ja kuupäeva. Kui neid võimalusi ei ole, tuleb lahkumisavaldus saata tähitult posti teel ja väljastusteatega asutuse ametlikul aadressil.