Helve Toomla,
ametiühingute jurist

•• Mul on töökaaslasega ühesugune palk.
Iga aasta alguses makstakse aastapreemiat, mis on meil enam-vähem võrdne. Ometi on meie puhkusetasud alati suuresti erinevad. Kuidas see võimalik on?

Tõenäoliselt puhkab küsija ja tema töökaaslane erineval ajal ja aastapreemia osa puhkusetasus tingib erinevad summad. Üldjuhul arvutatakse puhkusetasu selle arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu palga alusel: summeeritakse kuue kuu jooksul teenitud palgad ja jagatakse saadud summa sama ajavahemiku kalendripäevade (v.a riigipühad) arvuga. Nii saadakse ühe puhkusepäeva tasu.

Lisatasu ja preemia võetakse arvesse ajavahemiku eest, mil see teeniti, mitte väljamaksmise aja järgi. Oletame, et veebruaris maksti möödunud aasta töötulemuste eest preemiat 10 000 krooni. Sellest summast võetakse 2006. a iga kuu kohta arvesse 1/12 ehk 833.30. Kui inimene jäi puhkusele näiteks 12. märtsist 2007, siis arvutatakse tema puhkusetasu 2006. a 1. septembrist kuni 2007. a 28. veebruarini teenitud palkade alusel ja aastapreemia võetakse lisaks põhipalgale ja teistele lisatasudele arvesse 4/12 (3333 kr) ulatuses, s.t nelja kuu eest septembrist kuni detsembrini.