Helve Toomla
ametiühingute jurist

•• Mul jäi kasutamata puhkust eelmise aasta eest viis päeva. Kas ma tohin neid välja võtta esmaspäevast reedeni? Olen n-ö kuluaarides kuulnud oma firmast, et meil nii teha ei saa. Miks? Kas sellel on ka mingi õiguslik alus? Kas tööandjal on õigus nõuda, et ma ei tohi oma puhkusejääki välja võtta esmaspäevast reedeni ja käskida mul vormistada puhkus näiteks kolmapäevast pühapäevani? Põhipuhkuse kohta on arusaadav, et puhkus vormistatakse täisnädalates. Kui ka eelmisest aastast üleval olevad puhkusepäevad antakse kokkuleppel tööandjaga, siis saab see kindlasti olema minu kahjuks.

Küsimusest ei selgu, mis põhjusel jäi eelmise tööaasta puhkusest osa kasutamata, seetõttu ei saa päris täpselt vastata. Kui tegemist oli puhkuse kasutamist takistavate asjaoludega nagu haigus, õppepuhkus jms või puhkuse katkestamisega poolte kokkuleppel ning uut puhkuseaega kohe ei määratud ega näidatud seda tänavuses puhkuste ajakavas või ei ole tööandja üldse ajakava koostanud, on küsijal õigus minna puhkusele kasutamata jäänud päevadeks oma valitud ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult ette kaks nädalat. Sel juhul ei saa tööandja kuidagi nõuda, et nädalavahetus jääks puhkuseaja sisse.

Töötajale sobival ajal tuleb puhkust, sh selle kasutamata osa, anda naisele vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust ning lapsehoolduspuhkust; mehele vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal; vanemale, st nii isale kui ka emale, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last; alaealisele ning tööga seotud tervisekahjustuse järel töövõime osaliselt kaotanud töötajale. Vanemale, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, tuleb tema soovil anda puhkust koolivaheajal. Ka nendele inimestele ei saa tööandja puhkuse aega ette kirjutada.

Kui küsija puhkuseosa jäi kasutamata kas või ühel loetletud asjaoludest või kuulub ta puhkuseaja valikul eelisõigusega inimeste hulka, võib ta selle oma soovi kohaselt esmaspäevast reedeni välja võtta, muul juhul tuleb puhata ajakava või poolte kokkuleppega määratud ajal.

Seadus ei nõua nädalavahetuse arvamist puhkuse hulka, viiepäevane puhkuseosa võib kesta esmaspäevast reedeni.