Helve Toomla,
jurist

•• Töötan praeguses töökohas eelmise aasta märtsikuust. Tean, et puhkust antakse töötatud aja eest. Minul on täispuhkus 35 kalendripäeva. Oktoobris sain puhkust 15 päeva. Tööandja ütles seejärel, et ülejäänud 20 päeva pean ka 2007. aastal välja võtma. Kuidas sellega on? Kui oleksin võtnud 2007. aastal kõik 35 päeva välja, kas siis 2008. aastal saan samuti ikka 35 päeva või on see juba ette antud puhkus?

Tööaasta puhkus ei pea olema iga kalendriaasta lõpuks kasutatud, selles osas küsija tööandja eksib. Puhkust antakse tööaasta eest ja üldjuhul tööaasta kestel. Tavaliselt tööaasta ei kattu kalendriaastaga, see algab tööle asumise päeval ja kestab 12 kuud. Üldjuhul tuleb kogu tööaasta puhkus korraga anda, selle osakaupa kasutamine on lubatud üksnes poolte kokkuleppel.

Erandiks on ainult esimene tööaasta, kui töötajal tekib õigus puhkusele pärast kuuekuust töötamist. Küsija puhkus saab välja teenitud 2008. aasta märtsis, nii võib tema ülejäänud 20 puhkusepäeva jääda sellesse aastasse. Poolte kokkuleppel võib küll ka esimesel tööaastal anda puhkust täies ulatuses, kuid kui töötaja seda ei soovi, siis ei saa tööandja teda ühepoolselt puhkusele saata.

Kui küsija siiski kasutas oma ülejäänud 20 kalendripäeva veel 2007. aastal, siis on ta saanud kogu oma tööaasta puhkuse kuni 2008. aasta märtsini.

Järgmise tööaasta puhkuse peab tööandja näitama jaanuaris koostatavas ajakavas ja seda võib anda juba ka avansina nende kuude eest, mis ei ole puhkuse alguse ajaks veel välja teenitud.

Näiteks 2008. aasta aprillis võib kasutada juba kogu 35-päevast puhkust kestva tööaasta märtsist 2008 kuni märtsini 2009 eest. Tööaasta arvestuses tuleb muidugi näidata ka kuu-päevad. Mina neid ei tea, sellepärast ei saa ka täpset tööaastat näidata.