Merike Lees

Abikaasade töötamine konkureerivates firmades tähendab suuremat ohtu tööandja ärisaladuse lekkimisele, kuid midagi teha ka ei saa.

Arco Vara ristmüügi teenuse juht Mark Shein töötas veel eelmise aasta kevadel koos abikaasa Tiinaga Uus Maa Kinnisvarabüroos välismaa kinnisvara projektijuhina. Tiina on seal turundusjuht praegugi.

Kui Mark möödunud aasta suve algul Arco Varasse üle läks, pidas OÜ Uus Maa juht Jaanus Laugus Tiinaga maha tõsise jutuajamise, et selgitada, kas neil on põhjust kartusteks ning kas nad saavad jätkata koos või mitte. "Inimestele on abielusuhe olulisem kui töösuhe, aga kuidas teha nii, et lambad terved - hundid söönud?" küsis Laugus.

Nemad leppisid suuliselt kokku mängureeglid, mille järgi ei arutata kodus etteulatuvaid, uuenduslikke teemasid ja planeeritavaid sündmusi. Mõnda aega suhtuti Tiinasse ettevaatlikkusega, kuid nüüdseks on see kadunud. "Teemasid, mida Tiina eest varjataks, ei ole," kinnitas Jaanus Laugus.

"Meile tundus, et me oleme probleemist üle," nentis Laugus. "Kui me ühel päeval näeme, et usaldust on kuritarvitatud, teeme omad järeldused. Praegu oleme rahul, et jätsime inimese alles."

Tiina Shein tunnistas, et oli algul abikaasa töökohavahetusele vastu. Lõpuks kaalusid siiski plussid miinused üles. "Olen Uus Maa fänn ja väga lojaalne töötaja, seega ei kahelnud hetkegi, et peaksin või oleksin sunnitud lahkuma," kinnitas Tiina.

Abikaasa varuplaan puudus

Mingit varuplaani enda karjääri jaoks ta teinud ei olnud, sest oht, et töösuhe Uue Maaga võib katkeda, puudus tema väitel täielikult. "Me teeme Margiga erinevat laadi tööd, ei puutu tööalaselt peaaegu üldse kokku ja ei sega teineteise tööelu," kinnitas Tiina. "Oht oleks olnud siis, kui Mark oleks siirdunud Arco Vara turundusjuhi kohale."

Mingeid täiendavaid konfidentsiaalsuslepinguid uues olukorras Tiinaga ei koostatud, kõik lepiti kokku suuliselt. "See on usalduse küsimus, usaldust saab kaotada ainult ühe korra, teist võimalust ei anta," nentis Laugus.

Ka Mark Sheini lepingus oli konkurentsikeelu punkt, kuid nagu Mark ütles, saab iga jurist neist omamoodi aru ja takistuseks see ei saanud. "Ma ju töötan kinnisvaras, kuhu mul siis veel minna on?" küsib ta retooriliselt. Börsiettevõttest uue tööandja juures on reguleeritud, mida võib öelda ja mida mitte. "Nad teavad, kus mu naine töötab, meil on kirja pandud, et me pärast tööd ei räägi tööst," märkis Mark.

"Selge on see, et me kodus äriplaanidest ja strateegiatest ei räägi. Aga me usaldame teineteist ja arvuteid kodus peitma ei pea," lisas Tiina. "Meil on ju pärast tööd nii palju muud teha, et ausalt öeldes ei jää tööst rääkimise peale suurt aegagi. Lapsega ja koduga tegelemine ning sport võtavad kogu aja."

Arutlusteemasid valitakse

Arco Vara juhatuse liikme Avo Rõõmussaare sõnul olid sellega kaasnevad võimalikud riskid neile ette teada, kuid nende maandamiseks ei ole nad midagi erilist ette võtnud. Margi lepingus on samasugused standardsed sätted kui iga teise töötaja omas, neid täiendavad suulised kokkulepped. "Sellisel tasemel toimivad äris suulised kokkulepped ja need kehtivad esimese apsuni," nentis Rõõmussaar.

Mark oli Arco Vara teadlik valik, kuna nad vajasid kogemuste ja teadmistega inimest valdkonna ülesehitamiseks. "Me vaatame asjale positiivselt - tal on kodus tugi, kellega asju arutada," rääkis Rõõmussaar. Piiri on aga raske tõmmata, mistõttu kontserni strateegilisse planeerimisse Marki kaasatud ei ole. "Tal on oluline roll oma valdkonna arendamisega seotud strateegilise raamistiku väljatöötamisel," ütles Rõõmussaar.

Kommentaar
Heli Raidve
Heli Raidve Tööõigusabi juht

Olen seisukohal, et tööandja saab ainult oma töötajaga kokku leppida ärisaladuse hoidmises ja konkurentsikeelus. Töötaja vanemate, laste, abikaasa, õdede, vendade, sõprade ja sugulaste ning armukeste töötamist ei saa tööandja reguleerida ega keelata.

Töösuhtes peavad mõlemad pooled käituma lojaalselt ja heas usus. Ei tohi eeldada, et kui pooled on ärisaladuse hoidmises kokku leppinud, siis töötaja seda kokkulepet rikub ja oma abikaasale ikkagi ärisaladusi avaldab. Seega - tavapärane kirjalik kokkulepe ja tavapärasest veidi põhjalikum jutuajamine.