Niina Siitam, tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja:

Millised (eri)soodustused on tööl käivale kuni kolmeaastase lapse vanemale?

Tööseadused näevad alla kolmeaastast last kasvatavale isikule ette mitmeid soodsamaid tingimusi. Nii võib teda rakendada tööle ööajal, puhkepäeval ja ületunnitööle üksnes tema nõusolekul. Nõusolekut on vaja ka töölähetusse saatmiseks. Töötajal, kes kasvatab kuni pooleteiseaastast last, on õigus saada tööpäeva jooksul lapse toitmiseks vaheaegu iga kolme tunni töötamise järel ja mitte vähem kui 30 minutit. Soodsamad tingimused on ette nähtud ka puhkuse kasutamisel. Nii võib töötaja valida puhkuse talle sobival ajal ja tööandja on kohustatud selle sooviga arvestama.

Töölepingu lõpetamise soovist võib töötaja tavalise ühe kuu asemel ette teatada ainult viis päeva. Tööandja algatusel töölepingu lõpetamiseks on ette nähtud mitmed töötajat kaitsvad piirangud. Nii võib töötajaga töölepingu lõpetada tööandja likvideerimise või pankroti väljakuulutamise, töötaja katseaja ebarahuldava tulemuse või tema süülise käitumise tõttu üksnes tööinspektori nõusolekul. Töölepingu lõpetamine töötaja koondamise ja töötaja tööle või ametikohale mittevastavuse tõttu ei ole lubatud.

Kui tööandja nõuab töölepinguga korrektse riietuse ja/või vormiriietuse kandmist töö juures, kas mul on siis seaduslik alus küsida tööandjalt ka riiete ostmiseks tehtud kulutuste katteks kompensatsiooni?

Töötajatelt korrektse riietuse kandmise nõudmine on loomulik ja normaalne. Eriti on nõue põhjendatud siis, kui töötaja tööülesanded eeldavad suhtlemist klientidega, kuna korrektselt riietatud töötaja loob firmast hea ja usaldusväärse mulje. Korrektne riietus avaldab positiivset mõju ka kaastöötajatele. Kui töötaja ja tööandja on töölepingus kokku leppinud, et töötaja peab kandma korrektset riietust, siis on see viimasele ka kohustuslik. Tööandja kohustust hüvitada töötajale riietuse maksumust seadus ette ei näe. Seega ei ole töötajal õigust keelduda korrektselt riietumast põhjusel, et tööandja ei hüvita riietuse maksumust. Teistsugune võib olukord olla siis, kui tööandja nõuab töötajalt vormiriietuse kandmist.

Kuna seadus ei reguleeri töötajale vormiriietuse tasuta andmist, on praktikas välja kujunenud, et tööandja kulul muretsetakse töötajatele vormiriietus, mille maksumusest osa tasuvad töötajad. Selline praktika on mõistlik, kuna vormiriietus on samal ajal ka töötaja individuaalne tööajal kantav riietus.