Kui kauaks võib saata töötajat välislähetusse? Millised kulutused hüvitatakse ja kui suur on päevaraha?


Nina Siitam, tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja:

Töötajat võib saata välislähetusse ja töötaja on kohustatud lähetusse minema, kuid mitte kauemaks kui 30 päevaks. Töötaja nõusolekul võib lähetus kesta kauem.

Välislähetuse korral hüvitatakse sõidukulud lähetuskohta ja tagasi, sh sõidupileti ja selle ettetellimise kulu, lennujaama-, reisija- ja väljalennumaksud; reisikindlustuse ja viisa vormistamise kulud; majutuskulud mitte vähem kui 800 krooni ööpäevas; kui majutuskulud on plaanitud alla miinimummäära, on töötajal õigus lähetusse minekust keelduda.

Lähetuse päevaraha alammäär on 350 krooni. Lähetatule on õigus maksta maksuvaba päevaraha mitte üle 500 krooni päevas.

Päevaraha maksmisel tuleb arvestada, et väljasõidupäeva eest makstakse välislähetuse päevaraha, kui välisriiki suunduv sõiduk väljub vähemalt kolm tundi enne keskööd. Lähetusest saabumise päeva eest makstakse päevaraha, kui sõiduki saabumise päeva algusest on möödunud vähemalt kolm tundi. Kui lähetusse mineku päeval jääb sõidu lahkumisel keskööni ja saabumisel päeva algusest alla kolme tunni, makstakse päevaraha riigisisese määra alusel.

Kui palju tohib teha ületunde?

Päevas ei tohi ületundide arv ületada nelja tundi. Nädalas ei tohi ületunnitöö koos tööajaga ületada keskmiselt 48 tundi.

Töötaja nõusolekul võib teda rakendada lisaks ületunnitööle 200 tunni ulatuses aastas tingimusel, et sellest keeldumine ei kahjusta otseselt ega kaudselt töötaja olukorda ja töö ei tekita töötajal üleväsimust ega kahjusta tema tervist.
Tööandja on kohustatud pidama ületundide arvestust ning hüvitama ületunnid kas lisatasuga, mis ei tohi olla vähem kui 50 protsenti töötaja tunnipalgamäärast, või kokkuleppel vaba aja võimaldamisega.


imelik vastas teemale: #39965 15 aastat 5 kuud tagasi
TÖÖLÄHETUSE KULUDE HÜVITISTE JA PÄEVARAHA MÄÄRAD NING NENDE MAKSMISE TINGIMUSED JA KORD
www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=1053241
§ 1. Määruses sätestatakse töötajale ja juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmele (edaspidi töötaja) seoses töö- või ametilähetusega (edaspidi töölähetus ) tekkivate kulude hüvitamise kord ja tingimused ning päevaraha alammäärad, maksmise kord ja tingimused.

Mis sa välja lugesid kas juhatuse liikmele kehtivad või mitte?
mari vastas teemale: #39962 15 aastat 5 kuud tagasi
Kas juhatuse liikmele kehtivad samad nõuded ja hüved?