Helve Toomla
jurist

•• Olen internetist lugenud väiteid, et koondamisteadet saab anda ka puhkuse, haiguse ja teiste piirangute ajal. Ometi ütleb töölepingu seaduse § 68 lg 4, et on keelatud ette teatada koondamisest ajal, mil on kehtestatud osaline tööaeg. Minuga just nii juhtuski ja arvan, et minu õigusi on rikutud. Aga kuna öeldakse, et paragrahv on kõver, siis mine sa tea. Kellel on õigus ja mida soovitate teha?

Küsi­jal on õigus – töö­ma­hu või tel­li­mus­te vä­he­ne­mi­se pu­hul an­ta­va osa­li­selt ta­sus­ta­ta­va puh­ku­se või osa­li­se tö­öa­ja ra­ken­da­mi­se ajal on koon­da­mis­tea­te and­mi­ne kee­la­tud. Eel­ni­me­ta­tud puh­kust ja tö­öae­ga saab ka­su­ta­da ai­nult erand­kor­ras, siis, kui tö­öand­jal ei ole aju­ti­selt tööd an­da, kuid edas­pi­di töö jät­kub.

Ini­me­sed ek­si­vad va­hel, ar­va­tes, et iga tö­öand­ja al­ga­tu­sel toi­muv töö­le­pin­gu lõpe­ta­mi­ne on koon­da­mi­ne. Seetõttu pee­tak­se ka iga le­pin­gu lõpe­ta­mi­sest et­te­tea­ta­mist kõnea­lu­se erand­li­ku puh­ku­se või osa­li­se tö­öa­ja kor­ral kee­la­tuks. Keeld keh­tib siis­ki ai­nult töö­le­pin­gu sea­du­se § 86 p 3 – töö­ta­ja­te koon­da­mi­ne – suh­tes.

Küsi­jal on võima­lik vaid­lus­ta­da koon­da­mis­tea­te and­mi­ne kee­la­tud ajal ja nõuda hüvi­tist et­te­tea­ta­mistäh­ta­ja rik­ku­mi­se eest TLS-i § 87 lg 2 alu­sel.

•• Töötaja võttis enne nn dekreetpuhkusele minekut välja kogu saadaoleva korralise puhkuse. See oli 2005. aasta novembris. Vahepeal pole ta tööl olnud, septembris 2008 jäi uuesti dekreeti ning tõi tööandjale rasedus- ja sünnituslehe. Samal ajal soovis ta kohe välja võtta ka puhkepäevad esimese lapse sünnituslehe aja eest (12 kalendripäeva). 2005. aastal oli tema tunnitasu 19 kr. Nüüd on tunnitasu ja palga alammäär muutunud. Kuidas oleks pidanud arvutama talle nende päevade eest puhkusetasu?

Kui töö­ta­ja ei ole töö­suh­te pea­tu­mi­se (puh­ku­se, lap­se­hool­dus­puh­ku­se või ra­se­dus- ja sünni­tus­puh­ku­se) tõttu üle 12 kuu tööl käi­nud ega pal­ka saa­nud, tu­leb te­ma töö­le­pin­gus näi­da­tud pal­gamää­ra kor­ri­gee­ri­da pal­ga alammää­ra muu­tu­mi­se in­dek­si­ga. In­deks ar­vu­ta­tak­se puh­ku­se­ta­su maks­mi­se va­ja­du­se tek­ki­mi­se ajal keh­ti­va pal­ga alammää­ra ja­ga­mi­sel töö­suh­te pea­tu­mi­se ajal keh­ti­nud alam­pal­ga­ga. 2005. aas­ta alam­palk oli 2690 kroo­ni kuus ja 15.90 kroo­ni tun­nis, tä­na­vu on see vas­ta­valt 4350 ja 27 kroo­ni.

In­dek­si väär­tus on jä­re­li­kult 1,698 (27.00 : 15.90) ja töö­ta­ja kor­ri­gee­ri­tud pal­gamäär, mis on ka te­ma puh­ku­se­ta­su ar­vu­ta­mi­se alu­seks, 32.25 kroo­ni tun­nis (19 x 1,698).
Saa­dud tun­ni­ta­su jär­gi tu­leb ar­vu­ta­da puh­ku­se­le jää­mi­se kuu eel­da­tav kuu­palk, s.t tun­ni­ta­su kor­ru­ta­tak­se konk­reet­se kuu norm­tun­di­de ar­vu­ga. Sep­temb­ris tu­li täistö­öa­ja kor­ral töö­ta­da 176 tun­di, jä­re­li­kult oli kuu­palk 5676 kroo­ni (176 x 32.25).

Puh­ku­se päe­va­ta­su leid­mi­seks ja­ga­tak­se see kuu­palk sa­ma kuu ka­lend­rip­äe­va­de (v.a rii­gipühad) ar­vu­ga ja saa­dud kesk­mi­ne ka­lend­rip­äe­va ta­su kor­ru­ta­tak­se puh­ku­sep­äe­va­de ar­vu­ga.
Küsi­ja kesk­mi­ne ka­lend­rip­äe­va ta­su on sep­temb­ris 189.20 kroo­ni (5656 : 30) ja 12 puh­ku­sep­äe­va eest pi­di ta saa­ma 2270.40 kr, mil­lest ar­vu­ta­tak­se ma­ha mak­sud.