Helve Toomla
jurist

•• Töötaja läheb konverentsile samas linnas, kus ta töötab. Kas talle saab vormistada töölähetuse ilma päevaraha maksmata või tuleb konverents lugeda hoopis koolituseks (nt lubada õppepuhkusele seoses tööalase koolitusega)? Kuigi konverents on mõeldud enese ametialaseks täiendamiseks, ei anta seal osalemise eest tunnistust. Kas seda saab siis üldse täiskasvanute koolituse seaduse mõistes koolituseks lugeda?

Töölepingu seaduse kohaselt on lähetus tööülesannete täitmine väljaspool töölepinguga määratud töö tegemise asukohta. Kui töötaja töötab näiteks Tallinnas ja konverents peetakse seal, ei tule töölähetus kõne alla. Pigem võib tegemist olla tööalase koolitusega. Selleks peaks töötaja küsima koolitusasutuselt ehk siis konverentsi korraldajalt vastava tõendi. Sageli kuulub aga tööalaste oskuste ja teadmiste täiendamine töötaja töökohustuste hulka. Sel juhul on töötaja konverentsil olles tööl ja teenib tavalises korras palka.

•• Kaitseväes lepingulises teenistuses olev inimene läheb reservi ehk lõpetab lepingu. Ta on puhanud ettenähtust rohkem. Kas need n-ö ettepuhatud päevad võib tööandja ühepoolselt lõpparvest kinni pidada?

Kuna kaadrikaitseväelasele makstakse puhkusetasu puhkuseseaduses ettenähtud alustel ja korras, siis tuleks ka enammakstud puhkusetasu osas lähtuda samast korrast, mis kehtib töösuhetes, sh avalikus teenistuses. Palgaseaduse § 36, lg 1 p 2 kohaselt võib töölepingu lõpetamisel töötaja palgast ilma tema nõusolekuta kinni pidada tasu väljatöötamata puhkusepäevade eest. Välja arvatud juhul, kui leping lõpetatakse tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise või tootmis- või töökorralduses tehtud muudatuste tõttu, töötaja asumisel valitavale ametikohale, tööandjaks oleva juriidilise isiku likvideerimise või pankroti väljakuulutamise korral, töötaja koondamisel, tema mittevastavusel oma ametikohale või pikaajalise töövõimetuse korral.

Kahjuks ei täpsusta küsija kaitseväe lepingulise teenistuse lõpetamise alust. Kui selleks on näiteks lepingu tähtaja lõppe­mine, siis on tööandjal õigus avansina saadud puhkusetasu palgast kinni pidada ilma kaadrikaitseväelase nõusolekuta.