Mirko Ojakivi

Ametiühingute keskliidu juhatuse eilne otsus mitte nõustuda 1. juulist kehtima hakkavate töötuskindlustushüvitiste vähendamisega sunnib sotsiaalminister Hanno Pevkurit tõstatama töötukassa reservide teema valitsuses.

Pevkuri sõnul kavatseb ta valitsusele esitada neli ettepanekut, mis aitaks piirata töötukassa reservide kasutuselevõttu. Üks neist, mida valitsus juba tänaõhtusel kabinetiistungil arutab, on ka eile ametiühingute keskliidu juhatuse poolt vastu võetud ettepanek lükata uue töölepinguseaduse jõustumine 2011. aastasse.

Pevkuri sõnul ta ise siiski töölepinguseaduse nii kaugesse tulevikku lükkamist ei poolda. „Ma ise käituksin siiski hea meelega nii, nagu parlament on seadust vastu võttes soovinud, ehk 1. juulist võiks seadus ikkagi jõustuda,” lisas Pevkur. Küll aga tuleb tema sõnul valitsusel läbi arutada, mida ette võtta uue töölepinguseadusega kaasnevate töötuskindlustushüvitistega.

Lootis lõunani

Pevkur lootis veel eile lõunani, et valitsuse eest suudavad rasked valikud teha tööandjad ja ametiühingud. Kokkulepet aga ei sündinud.

Ametiühingute keskliidu juhatuse esimehe Harri Taliga sõnul ei saa ametiühingud nõus­tuda hüvitiste vähendamisega.

Kui valitsus ja tööandjad ametiühingute ettepanekuga nõustuksid, säästaks see töötukassa aina vähenevat eelarvet. Taliga sõnul tähendaks praegusel, veel jõustumata seadustes ette nähtud kujul töötuskindlustushüvitiste väljamaksmine seda, et töötukassa peaks sel aastal väljamakseid tegema ligi miljardi krooni võrra rohkem, kui töötuskindlustusmaksetest kassasse sisse tuleb. „Kui töölepinguseaduse jõustumine edasi lükata, oleks see miinus oluliselt väiksem,” selgitas Taliga.

Tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi ütles, et tööandjad ei nõustu töölepinguseaduse edasilükkamisega.

Veskimäe selgitusel elab töötukassa selle aasta olemasolevate reservide najal kindlasti üle. „Eks töölepinguseaduse jõustumine näitab ära, kas uusi töötuid tuleb väga palju või mitte. Me saame septembris-oktoobris ju otsustada, kas on tarvis tõsta veelgi töötuskindlustusmakse tariife või mitte,” rääkis ta.