Helve Toomla, jurist

•• Tööandja esitas mulle allkirjastamiseks töölepingu lisa, millega vähendatakse palka. Tööinspektori luba selleks ei ole. Kas palga vähendamisest oleks pidanud kuu aega ette teatama? Kas mul on õigus tööleping nüüd lõpetada ja saada töötuskindlustushüvitist?

Pal­ga vä­hen­da­mi­seks on tö­öand­jal kaks võima­lust. Esi­teks: töö­le­pin­gu­sea­du­se (TLS) § 68 ütleb: ju­hul, kui te­ge­mist on töö­ma­hu või tel­li­mus­te aju­ti­se vä­he­ne­mi­se­ga, võib tö­öand­ja vä­hen­da­da töö­ta­ja tö­öae­ga ku­ni 40% ning maks­ta sel­le võrra vä­hem pal­ka või saa­ta ta nn sund­puh­ku­se­le puh­ku­se­ta­su­ga vä­he­malt 60% pal­ga alammää­rast (2610 kroo­ni kuu koh­ta). Et se­da õigust ka­su­ta­da, peab tö­öand­jal ole­ma nii tö­öins­pek­to­ri kui ka töö­ta­ja nõuso­lek.

Osa­list tö­öae­ga või osa­li­selt ta­sus­ta­ta­vat puh­kust saab an­da ku­ni kol­meks kuuks aas­tas. Töö­ta­ja­le tu­leb sel­lest kir­ja­li­kult tea­ta­da vä­he­malt kaks nä­da­lat et­te. Sel­le aja jook­sul peab töö­ta­ja ot­sus­ta­ma, kas ta võtab tö­öand­ja pak­ku­mi­se vas­tu, lõpe­tab oma töö­le­pin­gu TLS § 82 alu­sel tö­öand­japool­se le­pin­gu­tin­gi­mus­te rik­ku­mi­se tõttu või ei soo­vi ka­su­ta­da kum­ba­gi va­rian­ti ning nõuab töö­le­pin­gu tin­gi­mus­te täit­mist, s.t tööd ja pal­ka. Kui tööand­ja te­da kok­ku­le­pi­tud töö­ga kind­lus­ta­da ei saa, on si­su­li­selt tek­ki­nud töö­sei­sak.

Töö­sei­sa­ku aja eest tu­leb maks­ta vä­he­malt töö­le­pin­gus kok­ku­le­pi­tud põhi­pal­ka. Sel­list osa­list tö­öae­ga ja puh­kust töö­le­pin­gus ei ka­jas­ta­ta. Kui lu­ba­tud ja kok­ku­le­pi­tud aeg saab täis, jät­ka­tak­se töö­le­pin­gu täit­mist se­nis­te tin­gi­mus­te ko­ha­selt.

Poolte kokkuleppel

Tei­ne lu­gu on töö­le­pin­gu muut­mi­se­ga pool­te kok­ku­lep­pel. Tööand­jal ei ole õigust ühe­pool­selt üht­ki töö­le­pin­gu tin­gi­must muu­ta, ka mit­te pal­ga­tin­gi­mu­si. For­maal­selt on küll keh­tiv TLS-i § 64 lg 1, mis ku­na­gi an­dis tö­öand­ja­le õigu­se muu­ta töö ­ta­sus­ta­mi­se alu­seid, kuid ku­na hi­li­sem norm – pal­ga­sea­du­se § 4 lg 1 – lu­bab pal­ga­tin­gi­mu­si muu­ta ai­nult pool­te kok­ku­lep­pel, siis ei ole tö­öand­jal enam õigust ka pal­ga maks­mi­se alu­seid ühe­pool­selt muu­ta.

See­ga peab tö­öand­ja, kui ta ei suu­da enam töö­le­pin­gus kok­ku­le­pi­tud pal­ka maks­ta, taot­le­ma töö­ta­ja nõuso­le­kut le­pin­gu muut­mi­seks. Tö­öins­pek­to­ri lu­ba va­ja ei ole. Et­te­tea­ta­mi­se ko­hus­tust ega sel­le täh­tae­ga siin po­le, kuid vii­sa­ka koht­le­mi­se nõue eel­dab, et töö­ta­ja­le an­tak­se jä­re­lemõtle­mi­seks ae­ga. Kui aga tö­öand­ja siis­ki nõuab vii­vi­ta­ma­tult le­pin­gu­le all­kir­ja, peaks töö­ta­jal ole­ma mee­le­kind­lust se­da mit­te ko­he te­ha, vaid ik­ka kaa­lu­da, kas ja kui­das ta pa­ku­tud pal­ga­ga toi­me tu­leb.

Töö­ta­ja keel­du­mi­se kor­ral jäävad keh­ti­ma se­ni­ne palk, tööaeg ja kõik muud le­pin­gu­tin­gi­mu­sed.

Kui tö­öand­ja il­ma kok­ku­lep­pe­ta mi­da­gi neis tin­gi­mus­tes muu­dab, on töö­ta­jal pä­rast muu­tus­te te­ge­mist õigus töö­vaid­lus­ko­mis­jo­ni või koh­tu kau­du nõuda en­dis­te tin­gi­mus­te taas­ta­mist ja saa­ma­ta jää­nud töö­ta­su maks­mist TLS § 69 lg 1 alu­sel või lõpe­ta­da töö­le­ping TLS § 82 alu­sel tö­öand­japool­se le­pin­gu­tin­gi­mus­te rik­ku­mi­se tõttu. Sel alu­sel lõpe­ta­tud töö­le­ping an­nab võima­lu­se saa­da töö­tus­kind­lus­tushüvi­tist, kui muud hüvi­ti­se saa­mi­se tin­gi­mu­sed on täi­de­tud.

Tö­öand­jal omalt poolt võib töö­ta­ja keel­du­mi­se kor­ral tek­ki­da koon­da­mi­se olu­kord, kuid sel­le üle ot­sus­tab ta ise, töö­ta­ja ei saa oma koon­da­mist nõuda.

•• Töötaja soovib enne rasedus- ja sünnituspuhkust võtta välja oma põhipuhkuse, 28 kalendri-päeva ja lisapuhkuse, seitse kalendripäeva, mis on ette nähtud talveperioodiks. Puhkust soovib ta juunis. Tema tööaasta lõpeb 24. oktoobril. Kuna rasedus- ja sünnituspuhkus kestab neli kuud ja pärast seda soovib töötaja jääda kohe lapsehoolduspuhkusele, siis soovib ta saada tööandjalt selle nelja kuu eest ette ka 11 kalendripäeva puhkust. Kas töötajal on õigus saada need 11 päeva töövõimetuslehel oleku aja eest ette?

Eel­dan, et töö­ta­jal on tö­öaas­ta 25.10.08–24.10.09 puh­kus ka­su­ta­ma­ta. Sel ju­hul saab ta juu­nis vaiel­da­ma­tult 28 ka­lend­rip­äe­va põhi­puh­kust.

Tal­ve­puh­ku­se and­mi­ne juu­ni­kuus sõltub tö­öand­ja juu­res keh­tes­ta­tud kor­rast – kas se­da on veel su­vel võima­lik võtta või mit­te. Puh­ku­se­sea­du­se ko­ha­selt an­tak­se puh­kust tö­öaas­ta eest. Ra­se­dus- ja sünni­tus­puh­ku­se aeg ar­va­tak­se küll puh­ku­seõigust and­va tö­öaas­ta hul­ka, kuid töö­ta­ja soo­vi­tud ajaks ei ole see tö­öaas­ta veel ala­nud, seetõttu ei ole töö­ta­jal juu­ni­kuus nõudeõigust 25. ok­toob­ril al­ga­va tö­öaas­ta puh­ku­se­le.