Helve Toomla, jurist

•• Kirjutasin puhkuseavalduse ja jäin ootama puhkuseraha. Puhkuse alguseks ei olnud see mu pangakontole laekunud. Mulle öeldi, et inimene, kes asjaga tegeleb, on ise puhkusel ja raha tuleb koos palgaga palgapäeval. Kaks nädalat hiljem oli ülekande seletuseks kirjutatud lihtsalt „töötajate palgad”. Kuna palk on kõikuv, siis ei ole ma aru saanud, kas selle hulgas oli puhkusetasu või mitte. Kas ülekandel peaks olema märge puhkuseraha kohta?

Kindlasti peaks ülekande selgituses olema puhkusetasu eraldi näidatud. Tõenäoliselt küsijale puhkusetasu ei makstudki. Võimalik, et teda ei ole ka puhkusele lubatud, sest kui puhkust soovitakse väljaspool puhkuste ajakavas näidatud aega, ei saa töötaja ilma tööandja nõusolekuta puhkust võtta. Tingimata tuleks uurida kõigepealt seda, kas puhkus on vormistatud, ja siis täpsustada, kas, millal ja mis summas puhkusetasu üle kanti.

•• Olen töötanud avalikus teenistuses 15 aastat. Avaliku teenistuse seaduse § 45 ütleb: „Vähemalt kolmeaastase teenistus-staaži korral antakse ametnikule kolmanda ja järgmise aasta eest üks päev lisapuhkust, kuid kokku mitte rohkem kui 10 kalendripäeva.” Millal on mul õigus saada nn staažipuhkust 1. septembril 2008 algava tööaasta eest?

Lisapuhkust staaži eest antakse ametnikule sellest päevast alates, kui vajalik staaž täisaastates on puhkuse ajaks olemas, mitte aga tööaasta eest, nagu antakse põhipuhkust. Küsijal oli 1996. aasta 1. septembriks kolmeaastane vajalik aeg täitunud. Kui ta kasutas puhkust pärast seda päeva, oli see siis millise tööaasta eest tahes, pidi ta saama ühe lisapuhkuse päeva. Kümnepäevasele lisapuhkusele tekkis õigus pärast 1. septembrit 2005 ja sellest ajast alates jääb lisapuhkuse pikkuseks kümme päeva, mis liidetakse põhipuhkusele.

•• Elan Hiiumaal. Aeg-ajalt käin koosolekul Tartus. Seal pole võimalik ühe päevaga ära käia. Kas töötundideks loetakse ka sõiduaeg ja kas päevaraha makstakse ainult koosoleku päeva eest või ka tagasisõidu päeva eest?

Kui tööandja on teinud koosolekust osavõtu töötajale kohustuslikuks ja vormistanud töölähetuse, kuulub sõiduaeg lähetuskohta ja tagasi tööaja hulka ning palgaseaduse § 27 lg 1 p 1 kohaselt makstakse päevaraha nii teeloleku kui ka lähetuskohas viibimise aja eest.


. vastas teemale: #47872 13 aastat 1 nädal tagasi
no siis paistab, et jäid hiljaks jah.
urmas vastas teemale: #47869 13 aastat 1 nädal tagasi
tähtajaline leping lõppes mul,13.sept.avalduse esitasin tvk.20.01.2011, ja tööandja keeldub maksmast puhkuse hüvitist,saamata jäänud puhkuse eest,
. vastas teemale: #47858 13 aastat 2 nädalat tagasi
"nõue läks mul üle kolmpäeva" - mida see küll võiks tähendada?

Kas sa esitasid nõude enne, kui neli kuud täis või peale nelja kuu möödumist? Kui neli kuud täitus peale avalduse esitamist, siis pole nõue aegunud.
1 vastas teemale: #47857 13 aastat 2 nädalat tagasi
võtavadki vastu, sest kui tööandja aegumist ei nõuaks saaksid oma hüvitise ikka välja nõuda aga tundub, et tööandja kasutas oma õigust ja nõudis(nõuab) aegumist seega jääb saamata sul see raha.
urmas vastas teemale: #47856 13 aastat 2 nädalat tagasi
nõue läks mul üle kolmpäeva,aga tvk.võttis tookord avalduse vastu ,ei tea miks,
. vastas teemale: #47818 13 aastat 2 nädalat tagasi
kui enne nelja kuu möödumist on esitatud nõue TVK-le, siis aegumine peatub. Küsija ei täpsusta, millal ta selle avalduse tegi, aga üsna kindel, et aegunud nõuet poleks temalt vastu võetudki.
marge vastas teemale: #47817 13 aastat 2 nädalat tagasi
just nii nagu to molly kirjutas - puhukuseraha ja hüvituse nõue aegub 4 kuu möödusel tlp lõppemisest
to molly vastas teemale: #47788 13 aastat 2 nädalat tagasi
puhkuseraha ja puhkusehüvitis ei ole töötasu, seega nõude esitamise aeg on 4 kuu. Kui selle aja jooksul pole avaldust TVK esitatud ongi rong läinud.
molly vastas teemale: #47785 13 aastat 3 nädalat tagasi
loe seadust:
§ 6. Nõude esitamise tähtaeg
(1) Töösuhetest tulenevate õiguste tunnustamiseks ja rikutud õiguste kaitseks nõude esitamise tähtaeg töövaidluskomisjoni või kohtusse pöördumiseks on neli kuud, välja arvatud käesoleva paragrahvi 2. ja 3. lõikes ettenähtud juhul.

(2) Töölepingu ülesütlemise vaidlustamise nõude aegumise tähtaeg on 30 kalendripäeva ülesütlemisavalduse saamisest.
[RT I 2009, 5, 35 - jõust. 01.07.2009]

(3) Töötasu nõude esitamise tähtaeg on kolm aastat.
[RT I 2009, 5, 35 - jõust. 01.07.2009]

nagu sa siit näed on töötasu nõude esitamise tähtaeg kolm aastat.
see 4 kuud ei tähenda seda ,et kui tööandja nelja kuu jooksul ei maksa ,siis ta ei peagi maksma.tööandja eksitab sind
. vastas teemale: #47783 13 aastat 3 nädalat tagasi
tööandja väidab.... No aga mida sulle TVK-st öeldi, kui sinna avalduse tegid? Kui nõue on aegunud, siis oleks sulle seda ka öeldud.
urmas vastas teemale: #47782 13 aastat 3 nädalat tagasi
tööanja vahel lõppes tähtajaline tööleping,ta pole maksnud puhkusekompensatsiooni,tööandja ei taha maksta,hoiab kõrvale,tegin avalduse töökaitsevaidlus komisjonile ,tööandja väidab ,et peale neljakuu möödumist ta ei peagi enam maksma,14.st päeva eest oleks raha saada,tööandja viivitas nimelt selle maksmisega,kas on mingi võimalus nüüd seda kasutamata puhkuse hüvitise saamiseks,
. vastas teemale: #47781 13 aastat 3 nädalat tagasi
no mitte midagi ei saa aru. TL lõpetatud, tööd ei ole, nüüd tahaks puhkusraha saada? Ehk seletad vähe arusaadavamalt, miks peaks keegi sulle, (töötule?), maksma puhkuseraha, kuna sul tööd ei ole.
reha urmas vastas teemale: #47780 13 aastat 3 nädalat tagasi
tööandja lõpetas lepingu,tööpuudumisel tegin töökaitsesse avalduse puhkuseraha suhtes,möödus nelikuud ja tööandja ei peagi nüüd enam maksma,kas ongi nüüd raha saamata.