Rahandusministeerium tuletab meelde, et kohustusliku kogumispensioni maksete jätkamise otsuse tegemiseks on aega veel novembri lõpuni. Pensionifondi osakute vahetamise avaldusi ja sissemaksete uude pensionifondi suunamise avalduste esitamise aeg lõppeb 31. oktoobril.

Kuigi kohustusliku kogumispensioni maksete tegemine on ajutiselt peatatud, on igaühel võimalus otsustada, kas jätkata maksete tegemist juba 2010. aastast või alustada maksete tegemist siis, kui seda teeb ka riik. Kui II sambaga liitunu soovib jätkata maksete tegemist, tuleb tal esitada vastav avaldus. Maksete tegemise avaldusi võtavad vastu kontohaldurid – pangad ja Ergo Elukindlustuse AS. Avaldust saab esitada ka pensionikeskuse veebilehe alajaotises „minu konto”. Tuletame ka meelde, et maksete jätkamisest tuleb kindlasti teavitada ka oma tööandjat.

Kui reeglina tuleb maksete jätkamisel arvestada üksnes inimese enda panusega, siis nende puhul, kes on sündinud aastatel 1942 – 1954, lisandub inimese panusele riigilt juurde ka harjumuspärane 4 protsenti tema eest makstava sotsiaalmaksu arvelt.

Kuivõrd sissemaksete ajutine peatamine on korraldatud selliselt, et nii riik kui II sambaga liitunu teevad vaikimisi sissemaksete tegemises pausi, siis neil, kes 2010. aastal makseid teha ei soovi, avaldust esitada vaja ei ole. Makset hakatakse tasuma jälle 2011. aastal, kuid siis tavapärasest poole väiksemas ulatuses. Tavapärane sisemaksete süsteem taastub aastal 2012.

Tänavu on kohustusliku kogumispensioniga viimast aastat veel võimalik ühineda 1977-1979 aastal sündinutel. Avalduste esitamise tähtaeg on 31. oktoober.

Kohustusliku kogumispensioni ja maksete tegemise kohta saab lisainfot rahandusministeeriumi kodulehelt www.fin.ee või pensionikeskuse kodulehelt www.pensionikeskus.ee.


Lugupidamisega

Katrin Reimann
Rahandusministeerium
Avalike suhete osakond
Tel. 611 3049
Mobiil: 53 030 146
e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.