Rein Sikk, Mirko Ojakivi

Aastakümneid ühes summas makstud puhkusetasu pakuti nüüd jupikaupa.

Mitmed Tallinna kooliõpetajad olid hämmingus, kui õppeasutuse juhtkond tegi neile ettepanek võtta puhkuseraha välja jupphaaval ning sõlmida selleks ka kirjalik leping. Aastakümneid on pedagoogid saanud oma puhkuseraha kätte ühekorraga. Anonüümsust palunud pedagoogid seostasid arusaamatut uuendust Tallinna linna rahanappusega.

Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Hendrik Agur ütles, et linnavõim andis neile teada võimalusest saada puhkuseraha osa kaupa ühe elektronkirjaga. „Ka meie andsime õpetajatele teada, et selline võimalus on ja edasi sellega ei tegelenud, sest eespool oli kaheksateist hoopis tähtsamat asja,” selgitas Agur.

Tallinna Kristiine gümnaasiumi direktor Tiina Pall sai soovituse maksta puhkuseraha jupphaaval ühel koolijuhtide koosolekul. „Rääkisime õpetajatele sellest võimalusest ja kaks kolmandikku olidki nõus,” selgitas Pall. Ta rõhutas korduvalt, et mingit survet Tallinna linnaametnikud puhkuseraha jupphaaval väljavõtmiseks ei avaldanud.

Seotud linna rahahädaga

Kadrioru saksa gümnaasiumi direktori Ann Mändveere sõnutsi jäi talle küll mulje, et soovitused puhkusraha jupitada on seotud linna finantsraskustega. „Meid teavitati puhkuseraha osadeks jagamise võimalustest ühel nõupidamisel, teavitasin seejärel kollektiivi ja osa töötajaid kasutaski võimalust,” rääkis Mändveer.

Enam-vähem samasisulisi vastuseid andsid ka Õismäe kooli ja Pääsküla gümnaasiumi juhid.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul pole nende ametkonnast teele läinud ühtegi soovitust puhkuseraha osa kaupa välja maksta. „Küll aga andsime teada võimalusest saada puhkuseraha läbi kogu suve osade kaupa kindlakskujunenud palgapäevadel,” rääkis Pajula. Tallinna haridusjuht rõhutas, et avalduse kirjutamine puhkuseraha saamiseks jupphaaval oli rangelt vabatahtlik. Aguri sõnul oli koole, kus enamik õpetajaid otsustas vabatahtlikult pakutud võimaluse kasuks, aga oli ka neid, kus jätkati korraga kogu puhkuseraha väljavõtmist.

Haridusministeeriumi ametnikele oli selline Tallinnas levinud vabatahtlik puhkuseraha osa kaupa väljavõtmine üllatuseks.

Tartu abilinnapea Jüri Sasi ütles vastuseks, et Tartus ei ole puhkuseraha jupitamine teemana isegi arutusel olnud ning kõik puhkusele läinud kooli- ja lasteaiaõpetajad on oma puhkusetasud kätte saanud.

Seadus lubab erilepingut sõlmida

•• Haridus- ja teadusministeeriumi jurist Kati Uusmaa selgitas: „Õpetajate jaoks ei kehti puhkusetasu maksmisel erikorda. Töölepingu seaduse kohaselt makstakse puhkusetasu hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust, kui tööandja ja töötaja teisiti kokku ei lepi.”

•• Uusmaa ütles, et õpetajal ja direktoril on küll õigus kokku leppida, et puhkusetasu kantakse üle osade kaupa, aga puhkusetasu tuleb sajaprotsendiliselt ära maksta hiljemalt puhkusele järgneval palgapäeval. Vastasel korral on tegemist seaduserikkumisega.

•• Jurist Helve Toomla (pildil) kinnitusel on ka töötajal endal õigus teha tööandjale ettepanek maks­ta puhkusetasu puhkuse lõppedes või järgmisel palgapäeval. „Selline ettepanek tuleb töötajal siis puhkuseavaldusse kirja panna. Näiteks võib kirjutada, et palun puhkusetasu maksta pärast puhkuse lõppu,” selgitas Toomla. Samal ajal ei pea tööandja töötajale vastu tulema, sest töölepinguseadus näeb ette kokkuleppele jõudmise.