Kui varem pidi II samba pensionifondi vahetades ühest fondist teise viima kogu summa, siis augustist võib uuele fondile usaldada näiteks kolmandiku.

Seni kogutud pensioni võib korraga hoida mitmes erinevas fondis ning osade kaupa ühest fondist teise viia, et nii riske vähendada. Kohustusliku pensionifondi osakute osaliseks vahetamiseks võib avaldusi esitada alates selle aasta 1. augustist. Vahetamine ühest fondist mitmesse tehakse ühe avaldusega ning avaldusel märgitakse teise fondi viidatave osakute protsent.

Kui on soov vahetada osakuid mitmest fondist, tuleb esitada mitu avaldust. Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktori Tõnu Vanajuure kinnitusel tühistab iga uus sama lähtefondiga avaldus eelmise.

Juba kogutud summa saab ümber tõsta mõnda teise fondi 3 korda aastas, varasemalt sai seda teha korra aastas kalendriaasta alguses. Pärast seadusemuudatust saab kogutud summa teise fondi tõsta jaanuari, mai ja septembri alguses. Avaldus tuleb esitada hiljemalt üleeelmise kuu lõpuks, seega kas novembri, märtsi või juuli lõpuks.

«Näiteks avaldused, mis on esitatud kuni 2011. a. juuli lõpp, jõustuvad septembri alguses, mil toimub reaalne vahetus. Avaldused, mis on esitatud perioodil august kuni november, jõustuvad 2012. a. alguses,» kommenteeris LHV varahalduse juhatuse liige Mihkel Oja.

«Uue seadusega antud suurem vabadus enda pensionivara suunamisel tähendab kindlasti ka suuremat vastutust. II samba fondid ei ole oma olemuselt «turu ajastamist» võimaldavad tooted, mistõttu võib lühikese perioodi tootluse pealt tehtud otsus vahetusega kaasnevate kulude tõttu oodatud kasu asemel hoopis kahju tuua. Kuna investeerimisriski kannab investor, peab vahetamise otsust põhjalikult kaaluma,» nentis Swedbank Investeerimisfondide juhatuse liige Meelis Hint.

Pangad peavad kliendiga II samba teemal suheldes seletama inimesele, millised investeerimisriskid ühe või teise pensionifondi valimisega kaasnevad, muuhulgas seda, kellele konkreetne fond sobib.

Samuti peab selgitama, millised on pensionifondidega seotud kulud ning kui klient esitab fondivahetamise avalduse, siis millal ja mis täpselt selle alusel toimub ja millised on selle avalduse esitamisega seotud kulud.

Kui juba olemasolevat pensionit saab uude fondi viia kolm korda aastas, siis igakuised maksed uude fondi võib ümber suunata sisuliselt koheselt, kui selleks soov tekib. Avaldus jõustub esitamisest kolme tööpäeva jooksul.

Adele Pao