Noor üksikema sünnitas lapse ja sai seetõttu 1,5 aastat emapalka. Nüüd on emapalk lõppenud. Enne sünnitust oli naine töötu, nii et sai ennast töötuna registreerida, samas töötutoetust talle ei makstud.

Mis toetused on riigi poolt ette nähtud sellistele noortele emadele, kes saavad praegu riigilt vaid 19 eurot?

Kas ta saab end jälle töötuna arvele võtta ja töötutoetust
64 eurot kuus?

Vastab Elve Tonts
sotsiaal­kindlustusameti avalike suhete juht

Noorel emal on õigus igakuisele lapsetoetusele, mis on 19.18 eurot. Õigus on ka igakuisele 38.35 euro suurusele lapsehooldustasule kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni. Lisandub ka üksikvanema lapse toetus, mille suurus on samuti 19.18 eurot ja mida makstakse juhul, kui lapse sünniaktis (rahvastikuregistris) puudub kanne isa kohta või see on tehtud ema ütluse alusel.

Seega, nõutavate eelduste olemasolul võib kõnealune noor ema sotsiaalkindlustusameti kaudu riigilt saada kokku 76.71 eurot (1200 kr) kuus. Taotluse esitamiseks või täpsema informatsiooni saamiseks tuleks pöörduda elukohajärgse pensioniameti büroo klienditeeninduse poole, kontaktandmed on aadressil www.ensib.ee/klienditeenindused/ või helistada infotelefonile 16 106.

Töötuna arvele võtmise tingimusi ja töötutoetuse saamise võimalusi selgitab Eesti Töötukassa. Töötukassa e-posti aadress on See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., infotelefon 15 501.