Tööinspektor Uve Elissaar

Tööinspektsioon on selle aasta esimese viie kuuga tuvastanud umbes 370 rikkumist, mis on seotud esmaabi korraldamisega ettevõttes: 128 ettevõttes ei olnud määratud esmaabi andjaid, 95 ettevõttes puudus esmaabiandjatel kas välja- või täiendõpe ning 148 ettevõttes tuvastati muud esmaabi korraldust puudutavad rikkumised.

Mida on vaja teada ja teha?

Tööandja peab oma ettevõttes määrama esmaabi andjad ning korraldama neile väljaõppe. Esmaabiandjate määramisel tuleb arvestada ettevõtte suuruse ning jagunemisega struktuuriüksusteks. Mitme struktuuriüksuse või vahetustega töö korral peab igas struktuuriüksuses või vahetuses olema kohal vähemalt üks esmaabi väljaõppe läbinud töötaja.

Esmaabi andja väljaõpe tuleb korraldada hiljemalt ühe kuu jooksul alates tema määramisest. Väljaõppe eesmärk on põhiteadmiste ja praktiliste oskuste andmine kannatanu elu päästmiseks õnnetusjuhtumi korral ning esmaabi osutamiseks.

Samas on tähtis ka täiendõpe, mille läbimise kohustus on iga kolme aasta järel. Täiendõppe eesmärk on korrata ja süvendada väljaõppekursusel omandatud teadmisi ja oskusi. Esmaabiandjate täiendõppekursuse minimaalne kestus on kuus tundi.

Tööandja peab kindlustama esmaabivahendite olemasolu ja kättesaadavuse töökohtadel ja ruumides, kus vajadusel saab anda esmaabi ja hoida kannatanut arstiabi saabumiseni.

Nähtavatele kohtadele tuleb paigaldada juhendmaterjalid esmaabi andmise viisidest (plakatid, brođüürid jm näitlikud materjalid). Vajalik on määrata isik, kes vastutab esmaabivahendite korrashoiu eest. Esmaabivahendite asukoht peab olema nõuetekohaselt märgistatud ja asetsema kergesti juurdepääsetavas kohas. Nähtavale kohale tuleb välja panna telefoninumbrid abi kutsumiseks (ühtne number 112) ja trükitult andmed töötajate kohta, kes oskavad anda esmaabi.

Töötajatele tuleb selgitada, kuidas toimida tööõnnetuse korral, milliseid abivahendeid sel puhul kasutada, kust neid on võimalik saada ning kelle poole ja kuhu pöörduda esmaabi saamiseks.

Esmane asjatundlik abi õnnetuskohal leevendab tervisekahjustusi ja võib päästa elu.