Kommertstekst
Kasulik.ee

Kui töötamise registri käivitamisega tänavu juulis ilmus välja terve hulk „vabatahtlikke”, kes justkui tasu saamata mõne ettevõtte heaks igapäevaselt tööd teevad, siis Maksu- ja Tolliameti sõnul on välja tulnud ka olukordi, kus näiteks lähikondseid pannakse kirja lihtsalt teadmatusest või kontrolli kartuses.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendiku sõnul esineb lisaks tahtlikult valesti tehtud töötamise registri kanntele ka juhtumeid, kus inimesi registreeritakse vabatahtlikena nö igaks juhuks. „Reaalselt tööd nad ei tee ja tasu ei saa. Näiteks on registreeritud vabatahtlikena pereliikmeid, praktikante, osanikke või FIE abikaasasid,“ rääkis Lemendik.

Sellistel juhtudel on maksuhaldur vaatluste käigus selgitanud, et sugulasi ja sõpru igaks juhuks registrisse kandma ei pea, vaid registrisse kantakse reaalne töösuhe; FIE abikaasat, kes osaleb samas ettevõtluses ja ei saa tasu, ei pea registrisse kandma. Samuti ei kanta registrisse praktikante, kes ei saa tasu.

„Selgituste tulemusel on vabatahtlikke hulk ka vähenenud ning andnud maksuhaldurile selgema pildi, kuhu tuleb suunata oma kontrollitegevus, et vältida ümbrikupalga maksmise riski ja hoida ära sellega töötajatele tekkiv otsene kahju,“ selgitas Lemendik.