Kommertstekst
Kasulik.ee

Kui veel mõni aeg tagasi askeldas paljudes söögikohtades ja ehitusobjektidel ringi suur hulk töölisi, kes maksuametnike saabudes väitsid, et teevad ilma lepinguta tasuta proovipäevi, siis töötamise registri rakendumisega sel suvel on need asendunud „vabatahtlikega”.

Sarnaselt proovipäevaga on ka nn vabatahtliku töö üks eesmärkidest hoida kokku tööjõukulusid ning vajadusel lõpetada vabatahtliku tegevus lihtsustatud korras. Töölepinguga tagatud õigused aga vabatahtlike töötajate puhul ei kehti. Mida siis ikkagi teha, kui tööandja soovib töötajat registrisse kanda vabatahtlikuna?

„Kui inimene vormistatakse tööle vabatahtlikuna, kuid tegelikult on nii töö sisu kui -tingimused ikkagi igapäevane töö ja majandustegevus, aga tööandja keeldub seda töösuhteks vormistamast, on inimesel õigus pöörduda töövaidluskomisjoni,” ütles Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu, kelle sõnul on komisjoni ülesandeks vastavalt nõudele tuvastada, kas tegemist on oma olemuselt ja sisult töösuhtega.

Maripuu sõnul ei või vabatahtliku töö otsene eesmärk olla majandustegevus, tulu saamine ega tööjõukulu kokkuhoid. Vabatahtlikuna ei või reeglina teha ka tööd, mille tegemiseks tavaliselt organisatsioonis kasutatakse palgalist tööjõudu.

Iga töötaja saab e-maksuametis asuvast töötamise registrist kontrollida, kas ja millise töötamisega on tööandja teda registreerinud. Samuti saab peale tulu- ja sotsiaalmaksu deklareerimist jälgida, kas töötaja eest on sotsiaalmaksu tasutud.

Vaata ka Tööeluportaali http://www.tooelu.ee/et/avaleht.