«Soovin teada, et kuhu peab pöörduma, kui inimesel on tööstress? Internetist leian igasugu võimalusi ennetamiseks, aga kui stress juba käes on, mis siis saab? Perearst soovitas puhkust võtta, kuna puhkusegraafik on paigas ja selle järgi puhkus alles poole aasta pärast, kas siis peab inimene pool aastat veel süvendama oma stressi?» soovib lugeja teada.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Mari-Liis Ivask vastuse.

Tööstress on pingeseisund, mis tekib siis, kui inimene tajub olukordi ja väljakutseid töös suuremana kui nendega toimetuleku võimalusi. Tööstress on seotud töö sisu, töökorralduste ja töökeskkonnaga. Töökeskkonna psühhosotsiaalsete ohutegurite hindamine ja tööstressi ennetamine on küll tööandja kohustus, kuid selle juures on oluline roll ka töötajal. Nimelt on töötaja oma töö parim asjatundja – st töötaja saab anda tööandjale infot selle kohta, mis tema töös konkreetselt stressi tekitab.

Kui töötajal on tööstress tekkinud ja ta tunneb, et tema töövõime on langenud, siis on samuti oluline suhelda tööandjaga. Töötaja saab tööandjaga rääkida läbi tekkinud probleemid ja leppida kokku lahendused. Tööandja ja töötaja saavad omavahel kokku leppida, kuidas näiteks ajutiselt töötaja töökoormust vähendada või tööst puhkust võimaldada, et töötaja saaks taastuda. Seega soovitame Teil pöörduda murega tööandja poole, et leida koostöös sobiv lahendus. Tööandjal on võimalus vajadusel tööd ümber korraldada või lubada muutusi puhkuste ajakavas.

Stressiga tegelemiseks võib olla vajalik ka spetsialisti abi. Abi saavad pakkuda näiteks perearst, psühholoog, psühhiaater või terapeudid. Kindlasti saavad toeks olla perekond, sõbrad ja kolleegid. Kuna tugevas stressis inimene võib näha maailma negatiivselt nn moonutatud kujul, siis on tähtis, et teda ümbritsevad inimesed oleksid positiivsed ja aitaksid koos muredest üle saada. Ka tööandjal on võimalus pakkuda töötajatele spetsialistide abil psühholoogilist nõustamist ja tuge. Tööandja ei ole selleks küll kohustatud, kuid see on hea võimalus tööstressi ennetamiseks ja tööstressiga seotud probleemide vähendamiseks.

Kui tööstressi allikaks on töösuhetest tulenevad probleemid, on töötajal võimalik pöörduda Tööinspektsiooni juristide poole – anname vastuseid töölepingut, töö- ja puhkeaega ning puhkust puudutavatele küsimustele. Tööandjate teadlikkuse tõstmiseks pakub Tööinspektsioon tööandjatele tasuta töökeskkonna konsultatsiooni, sh konsultatsiooni tööstressi ennetamise ja vähendamise teemal. Lisaks leiab kasulikke matarjale tööstressi ja psühhosostsiaalsete ohutegurite teemal Tööelu portaalist.