Helve Toomla

•• Juba neljandat kuud ei saa väikefirma neli töötajat palka õigel päeval. Eelmisel kuul saime palga kätte töölepingus ette nähtud kuupäevast kümme päeva hiljem. Kas töölisel on mingeid õigusi, kui omanik ei maksa palka õigel ajal?

Tööandja on kohustatud ilma küsimata palgapäeval kogu palga välja maksma. Töötajal, kellele ei ole palka palgapäevaks makstud, on õigus nõuda töö-andjalt palgaseaduse § 35 alusel viivist 0,5% maksmisele või ülekandmisele kuulunud palgast, see tähendab palgast, millest maksud ja maksed on maha arvatud. Tööandja vastu, kes vabatahtlikult viivist ei maksa, võib vastava nõude esitada töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu.
Kui tööandja palga maksmisega pikalt või pidevalt hilineb, võib töötaja töölepingu lõpetada töölepingu seaduse § 82 alusel tööandja poolse lepingutingimuste rikkumise tõttu, teatades sellest tööandjale vähemalt viis kalendripäeva ette. Sel juhul tuleb tööandjal lõpparves muu hulgas maksta hüvitist kahe kuu keskmise palga ulatuses.

•• Töötaja käib tihti Soomes töölähetusel ja talle makstakse lähetuse päevaraha ja tunnitasu. Nüüd soovis töötaja loobuda lähetuse päevarahast, kui temale makstaks suuremat tunnitasu. Ettevõttele ei ole see muidugi kasulik, sest lähetuse päevaraha on ju maksuvaba. Samas aga saame ka töötajast aru, kuna tunnipalk võetakse aluseks vanemahüvitise ja kunagi ka pensioni arvestamisel. Kas seadus lubab välismaal viibivale töötajale päevaraha mitte maksta? Kui töölepingus oleks töö tegemise kohaks märgitud Tallinna asemel Helsingi, kas sellisel juhul tekib oht, et töötaja peaks hoopis maksma oma tulumaksu ja sotsiaalmaksu Soomes?

Töölähetuse päevaraha ei saa liita palgale, see ei ole palgaseaduse mõttes palk. Palgaseaduse järgi säilitatakse töölähetusse saadetud töötajale töökoht, tagatakse keskmine palk ja hüvitatakse sõidu-, majutus- ja muud kulud ning makstakse päevaraha teeloleku ja lähetuskohas viibimise aja eest. Seega tuleb need kõik eraldi maksta.
Kui töölepingus lepitakse kokku, et töötamise kohaks on Helsingi, siis enam töölähetusega tegemist ei ole ja päevaraha maksma ei pea, kuid sel juhul tuleb arvestada töölepingu seaduse § 26 lõiget 3, mis ütleb, et üle ühe kuu välisriigis töötamise korral peab töölepingus olema näidatud välisriigis töötamise kestus, palga maksmise vääring, välisriigis viibimisega seotud lisatasud, hüvitised ja erisoodustused ning välisriiki tööle suundumise ja tagasipöördumise tingimused, sh kindlasti sõidukulud.
Maksude ja kindlustuse küsimustega soovitan pöörduda vastava ala asjatundjate poole.