Anu Ojasalu

Tekitatud kahju saab töötaja palgast kinni pidada ainult tema kirjalikul nõusolekul.

Seaduse järgi on võimalik tööandjal hooletuse läbi hävitatud kontoritarvete või klaviatuuri maksumus töötajalt välja nõuda, tihti tööandja aga katki läinud asjadest numbrit ei tee.

Pille on enda sõnul väga hoolas, kuid ükskord juhtus temagi panema paberilõikamise giljotiini vahele liiga paksult pabereid. Lõiketera kõverdus ja kui Pille siiski püüdis seda paberist läbi suruda, lõikas tera katki hoopis pabereid fikseeriva plastmasserva. “Ära ehmatas küll, aga siiani pole tööandja kinnimaksmist nõudnud,” ütles Pille.

Seaduse järgi on hooletuse tõttu varalise kahju tekitamise eest võimalik töötajalt välja nõuda kuni keskmine kuupalk.

Tallinna ja Harjumaa töövaidluskomisjoni juhataja Raili Karjase sõnul puudutavad kõige tüüpilisemad varalise vastutusega seotud vaidlused töövaidluskomisjonides töötaja tekitatud puudujääke. “Tavaliselt on tegu väikeste poodidega, sest suurtes kaubakeskustes pole nii lihtsalt võimalik puudjäägi tekitajaid leida,” ütles Karjane.

Tema sõnul on olnud ka paar juhtu, mil on tekkinud probleeme vara hoidmisega. Näiteks süüdistas tööandja kaubakoormat vedanud autojuhti kauba rikkumises, sest koorem ei olnud korralikult seotud. “Sellistel juhtudel jääb tavaliselt autojuht süüdi,” ütles Karjane.

Puudulikud seadused

Töövahendite lõhkumise pärast pole Karjase sõnul vähemalt nende töövaidluskomisjoni pöördutud. “Seadused on puudulikud, valdkond pole reguleeritud ja pole ka kohtupraktikat näiteks selle kohta, mis saab siis, kui töötaja tahabki töövahendi ära lõhkuda. Kuid juhul, kui tuvastatakse, et kahju on tekitatud tahtliku hävitamisena ning isik teadis või pidi teadma oma teo tagajärgi, võib töötajat vastutusele võtta mitte enam keskmise palga, vaid täisvastutusel,” ütles Karjane.

Varaline vastutus

Kahju hüvitamine vaid töötaja nõusolekul

•• Tööõiguslik varaline vastutus seisneb töötaja kohustuses hüvitada tööandjale seoses tööülesannete täitmisega tekitatud kahju.
•• Tekitatud kahju saab töötaja palgast kinni pidada ainult tema kirjalikul nõusolekul.
•• Sel juhul võib palgast kinni pidada nii suure summa, kui töötaja lubab.
•• Juhul kui töötaja ei ole nõus kahju hüvitama, saab tööandja seda nõuda kohtu korras, sõltumata sellest, kas oli sõlmitud varalise vastutuse leping või mitte.