Jarkko Tainio

Renditööfirma aitab võõrsil töötajat kas või pangakonto avamisega.

Kodust eemale tööle asumisel on alati mingi põhjus, olgu selleks kõrgem palk või paremad töötingimused. Üks on aga selge – kodust lahkuda on raske ning tundmatuid asjaolusid, mille lahendamisega ei ole pidanud varem kokku puutuma, võib esile kerkida igal sammul.

Meie kogemused on näidanud, et inimese jaoks ei ole suurt vahet, kas ta töötab Eestimaa teises otsas või välismaal. Kodust kaugel olemine ja pikad vahemaad teevad elu ühtviisi keeruliseks. Maailmapraktika aga näitab, et pea üheksakümmend protsenti võõrsil töötajatest pöördub varem või hiljem kodukohta tagasi.

Miks firma abil on lihtsam?

Esiteks ei tohi personaliteenust pakkuva firma töötajalt vahendustasu küsida. Teiseks on töötaja jaoks kõige turvalisem, kui ta saab eestikeelse lepingu juba Eestis sõlmida ja on kõigi lepinguliste tingimustega eelnevalt kursis. See on osutunud väga vajalikuks just võõrsil töötavate eestlaste puhul, kes ei oska kohalikku keelt. Sellisel juhul on hea, kui tingimused on töötaja eest kokku leppinud kogemustega renditööfirma.

Rendifirma on töötaja jaoks ka see vahemees, kelle poole pöörduda, kui tekivad arusaamatused või probleemid firmaga, kus ta parasjagu töötab. Abi saab olla ka muudes kohanemisküsimustes, näiteks elukoha leidmisel ja kojusõidu korraldamisel.

Renditöö kasuks räägib kõigepealt see, et inimese jaoks otsitakse tema soove ja võimalusi arvestades kõige sobivam töö. Teinekord aga juhtub, et inimene, kes näiteks Eesti teisest otsast Tallinna tööle tuleb, avastab, et töö ei ole talle siiski jõukohane või ei vasta ootustele. Enamasti oleme sellistele töötajatele leidnud uue ja sobivama töö.

Oleme oma praktikas päris palju püüdnud inimesele vastu tulla elukoha leidmisel. Paraku peab aga inimene arvestama seda, et need elutingimused ei pruugi olla sama mugavad kui tal kodus ning võimalik, et ta peab elukohta jagama veel mõ-ne kaastöötajaga.

Milliseid raskusi arvestada?

Kui inimene on juba kord valinud töökoha kodust eemal, peab ta paratamatult leppima võimalike kohanemisraskuste ja koduigatsusega. Paljud soovivad asuda mujale tööle ja elama koos perega. Kuna alati pole see võimalik, hüvitatakse mõnes firmas töötajate koduigatsust kojusõidu kompenseerimisega.

Soome tööle minevatel eestlastel tuleks arvestada, et viimasel ajal on mõnevõrra kannatada saanud eestlastest töötajate maine. Selle peamine põhjus on asjaolu, et kui Soome tööturu avanedes läks nii-öelda esimese lainega Soome kõrgemalt kvalifitseeritud tööjõud, siis nüüd on paari aasta vältel neile järgnenud nende sõbrad ja tuttavad, kes lähevad välismaale sageli hea ja kerge teenistuse lootuses.

Mida tööle vahendajalt nõuda?

Mida tööotsija ühelt korralikult renditööfirmalt nõudma peaks? Esiteks, kindlasti suhtlemist ja asjaajamist emakeeles, milles vormistatakse kõik vajalikud dokumendid. Teiseks peaks oskama töötaja nõuda probleemide esilekerkimisel vahendajalt konsultatsiooni ning vajadusel ka seda, et renditööfirma aitaks mured tema eest lahendada. Ka siin on oluline, et inimene saaks oma probleemidest rääkida emakeeles. Renditööfirmalt ta-sub küsida ka elamispinda, kojusõiduhüvitist ja abi pangaarve avamisel.