Mees- ja naistöötajatele võrdväärse töö eest võrdse palga maksmine on sätestatud palgaseaduses.
Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on naiste ja meeste erineva palga probleem ühiskonnas teadvustatud ja sellekohane diskussioon on käivitunud paari viimase aasta jooksul.

«Tööinspektsioonidest laekunud informatsiooni põhjal on Eestis tänaseni tehtud ka mõned sama või võrdväärse töö eest ebavõrdse tasu maksmisega seotud ettekirjutused,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Katrin Pärgmäe.

Palgaseaduse § 51 kohaselt on keelatud kehtestada eri soost töötajatele sama või võrdväärse töö eest erinevaid palgatingimusi. Töötajal on õigus nõuda sama või võrdväärse töö eest võrdset tasustamist ning võrdse tasustamise põhimõtte rikkumisega tekitatud kahju hüvitamist.

Ministeeriumi kinnitusel võetakse hüvitise suuruse kindlaksmääramisel arvesse ebavõrdse tasustamise kestust, ulatust ja laadi.

Soolise võrdõiguslikkuse seaduse kohaselt ei tohi tööandja kehtestada ühest soost töötajale või töötajatele ebasoodsamaid töö tasustamise või muid tingimusi kui sama või nendega võrdväärset tööd tegevatele teisest soost töötajale või töötajatele.

Seadus annab aluse mees- ja naistöötajate palkade võrdlemiseks sama ja võrdväärse töö puhul.

Seadust saab Pärgmäe sõnul rakendada sellise diskrimineerimise puhul, mis lähtub erinevatest palgasüsteemidest, ametikohtade klassifikatsioonidest või tööalase hindamise kriteeriumidest.

«Töötajal on õigus nõuda tööandjalt selgitust palga arvutamise aluste kohta, samuti saada tööandjalt 15 tööpäeva jooksul kirjalik seletus tema tegevuse kohta, kui isik leiab, et teda on sooliselt diskrimineeritud,» teatas ministeerium.

Toimetas Kaire Uusen, PM online