Helve Toomla
jurist

•• Palun kommentaari juristi vastusele “Töögraafik peab võimaldama kahte puhkepäeva nädalas” (http://www.epl.ee/majandus/375017). Kas graafiku järgi töötamisel läheb puhkepäeval tehtud töö ka tööajanormi sisse? Kas puhkepäeva töötunnid lähevad arvestusperioodi lõpus omakorda ka veel ületunnitöö arvestusse ning hüvitatakse veel kord 1,5-kordselt?

20. veebruari juristi vastuses selgitasin tõesti ainult puhkepäevadel töötamist. Lisan nüüd töö-ajanormi probleemi.

Palgaseaduses käsitletakse ületunnitöö tasustamist ja puhkepäevadel töötamise hüvitamist eri paragrahvides. Samas sätestatakse töö- ja puhkeaja seaduses üksnes ületunnitööd kui töötamist üle tööajanormi, kuid ei näidata, kas puhkepäeval töötamine kuulub normi hulka või mitte. Selline pisut puudulik regulatsioon on loonud kahesuguseid eksiarusaamu. Mõned arvavad, et puhkepäeval töötatud aeg ei kuulu tööajanormi hulka, teised aga, et kuulub ning sooviksid topelt lisatasu.

Lähtuda tuleb töö- ja puhkeaja seaduses antud tööaja normist kaheksa tundi päevas ja 40 tundi nädala kohta ning töö-aja tähendusest – tööaeg on seaduse, muu õigusakti, kollektiiv- või töölepingu või poolte kokkuleppega määratud aeg, mille kestel töötaja on kohustatud täitma oma tööülesandeid, alludes tööandja juhtimisele ja kontrollile. Seega kuulub tööaja ning ka -normi hulka nii töötamine puhkepäeval kui ka ületunnitöö. Üldjuhul tuleb mõlema eest ka ühesuurust lisatasu maksta – vähemalt 50% töötaja palga määrast või tunnipalgamäärast. Mõlemat tööaega arvestatakse ja makstakse eraldi. Puhkepäeval töötamine tuleb teatud summas hüvitada sama kuu palgaga ning sellega on see aeg tasutud, ületunnitöö hulka puhkepäeval töötamist teist korda enam ei arvata.

Et asi pisut selgem oleks, toon näite. Töötaja töötab kolmekuulise tööaja summeeritud arvestusega. Märtsi kalendrijärgne tööajanorm on 176 t, aprillis 160 t, mais 176 t, kogu arvestusperioodi tööajanorm on 512 t. Töötaja töötab märtsis 176 t ja lisaks sellele ühel graafikujärgsel puhkepäeval kaheksa tundi, aprillis töötab 180 t ja mais 166 t. Kokku töötab inimene kolme kuu jooksul 530 t, ületades tööajanormi 18 tundi. Sellest 18 tunnist kaheksal puhke-päeval töötatud tunni eest tuleb maksta 1,5-kordse palgamäära ulatuses märtsikuu palgas, kümne tunni eest 1,5-kordse tunnipalgamäära alusel alles maikuu palgas, kui on selgunud töötamine üle arvestusperioodi tööajanormi.

Seega kuulub ka puhkepäevadel töötamine tööajanormi hulka, kuid seda arvestatakse ületunnitööst lahus.

Nii ületunnitöö kui ka töötamine puhkepäeval on üldjuhul lubatud poolte kokkuleppel.