Tõnu Vare,
tööinspektsiooni avalike suhete nõunik

EL-i kümnes uues riigis tegeleb üle kolmandiku töötajatest raskete asjade tõstmisega.

Euroopas tehtud uuringud on näidanud, et raskuste käsitsi teisaldamine on üks peamisi luu-lihaskonna vaevuste põhjusi.

Tööinspektsioon korraldab tänavu Euroopa vanemtööinspektorite komitee egiidi all info- ja järelevalvekampaania töötajate alaseljavaevuste ennetamiseks. Raskuste käsitsi teisaldamise kampaania on mõeldud töötajate terviseprobleemide ja -häirete paremaks mõistmiseks ning alaselja ja teisi luu-lihaskonna vaevusi ennetavate meetmete rakendamiseks, vähendades raskuste käsitsi teisaldamist.

Väikepoodide mure

Kampaania keskendub eelkõi-ge transpordi- ja tervishoiusektori töötajate alaseljavaevuste ennetamiseks, kuid probleemiga tahab tööinspektsioon tegeleda laiemalt, mõeldes ka teiste tegevusalade töötajatele.

Nii peavad eriti väiksemate poodide kaubandustöötajad palju raskusi liigutama. Prisma peremarketi kassiir ja ameti-ühingu usaldusisik Tiiu Uuemäe tõi probleemina esile lisaks kaadri suurele voolavusele ka meestööjõu puuduse, mis tähendab, et raskusi liigutavad just naised – raskuste tõstmine kõr-getele kaubaalustele, aluste vale komplekteerimine kaubaga ja lõpuks ka raskuste pidev tõstmine kassades. Üks kaubaartikkel kaalub vähe, aga päeva kestel käib kasiiri käest läbi sadu kilo-gramme kaupa.

Olukorra parandamiseks pakkus kassiir töötajate regulaarset võimlemist, korrapäraste puhkepauside pidamist, mehhanismide kasutamist, toole puhkamiseks ja koolitust raskuste tõstmiseks.

Alaseljavaevuste riskitegurid võib jagada mitmesse kategooriasse. Esimesed neist on individuaalsed, nagu töötaja vanus, sugu, kehaehitus, suitsetamine ja passiivne elustiil, teised on seotud füüsilise tööga, näiteks raskuste käsitsi tõstmine, sagedased liigutused, mis nõuavad kallutamist ja pööramist, staatilised ja/või pikaajalised asendid ning keha mõjutav vibratsioon.

Psühholoogilised ja korralduslikud riskitegurid on täht-ajad, töökorraldus ning iseseisvuse, kõrvalise abi, koostöö ja tunnustuse puudumine, samuti rahulolematus tööga.

Tööandjad peavad hindama töötervishoiu ja tööohutusega seotud riske, millega töötajad kokku puutuvad. Õnnetusi ja halba tervist on võimalik ära hoida, kui kõrvaldada raskuste käsitsi teisaldamisega seotud riskid või neid vähendada.

Terviseriskid

•• Raskuste käsitsi teisaldamine võib esile kutsuda kuhjuvaid tervisehäireid, mille põhjuseks on pidevast tõstmisest tulenev luu-lihaskonna seisundi järkjärguline halvenemine, näiteks alaseljavalu või ägedad traumad, õnnetustes tekkinud haavad või luumurrud.

•• Seljavalu on Euroopa Liidus peamine tööga seotud tervisekaebus (23,8%) ja uutes liikmesriikides kaebab selle üle märkimisväärselt rohkem töötajaid (38,9%).

•• Seljavigastuse oht suureneb, kui töö sunnib liigselt pingutama, näiteks tehakse liiga tihti või kaua ebamugavaid liigutusi või võetakse niisuguseid poose, nagu kummardamine ja/või keha pööramine, käte tõstmine, randmete painutamine, ülepingutus.