•• Lõuna kaitseringkonna staap kutsus mind tähitud kirjaga kohustuslikule õppekogunemisele ehk kordusõppustele sel aastal kokku 3 + 3 + 5 päevaks, millest kõik hõlmavad ka nädalavahetusi. Töö- ja puhkeaja seadusest lugesin aga, et igal nädalal peab olema kaks järjestikust puhke-päeva. Minul oli neli tööpäeva – esmaspäevast neljapäevani –, siis intensiivne õppus reedest pühapäevani ja siis viis päeva tööd, kokku 12 tööpäeva. Kaitseväeteenistuse seadusest lugesin, et õppuste ajal ei kehti töö- ja puhkeaja seadus, aga puhke-aeg see ju ka ei ole.

Õppekogunemiste aega ei arvata tööaja hulka, tööleping on selleks ajaks peatunud. Nii ei ole töötajal ka õigust saada töö- ja puhkeaja seaduses näidatud kohustuslikku puhkeaega – kaht puhkepäeva nädalas.

Õppekogunemisel viibimise aja (sh ka laupäeva ja pühapäeva) eest maksab riik kaitseväeteenistuse seaduses ette nähtud ametikoha palka, see peaks korvama ka mõnepäevase puhkeaja puudujäägi.

•• Mida peab tegema osaühingu ainuomanik, kes juhib ühingu tegevust ning teeb muidki töid ja soovib saada selle eest palka? Kas on vajalik tööleping juhatuse liikmega või piisab lihtsalt juhatuse otsusest maksta juhatuse liikmele palka?

Osaühingu juhatuse liige või juhataja ei saa ühingu juhtimiseks sõlmida iseendaga töölepingut. Selle võimaluse välistab töölepingu seadus, mille kohaselt ei laiene juriidilise isiku (osaühingu) organi (juhatuse liikme või juhataja) suhetele juriidilise isikuga töölepingu seadus ja sellest tulenevalt ka kõik teised tööseadused. Küll võib juhataja osa-ühingu nimel iseenda kui füüsilise isikuga sõlmida töölepingu selliste tööde tegemiseks, mis ei kuulu osaühingu juhatuse või juhataja ülesannete hulka. Näiteks võib osaühingu juhataja sõlmida töölepingu iseendaga tööks autojuhina, müüjana, koristajana jne.

Juhatuse kohustuste täitmise ehk ühingu juhtimise eest võib osaühing oma otsusega määrata juhatuse liikmetele või juhatajale mõistliku tasu. Kui osaühingul on nõukogu, otsustab see juhatuse liikme tasu suuruse. Juhatuse liikme tasu ei ole palk palgaseaduse ega töölepingu seaduse mõttes.