Erki Vabamets,
Advokaadibüroo Ruus, Koch & Vabamets vandeadvokaat:

Töötaja suhtes usalduse kaotamise korral võib tööandja töölepingu ühepoolselt lõpetada.
Seaduse järgi võib tööandja töölepingu töötaja suhtes usalduse kaotamise tõttu lõpetada üksnes juhul, kui töötaja on põhjustanud tööandja vara puudujäägi, riknemise, hävimise, kaotsimineku või riisumise, samuti kui ta on varastanud kaastöötaja vara või kui on seadnud ohtu tööandja vara säilimise või kui töötaja on põh­jus­tanud tarbijate, klientide või äri­part­nerite usaldamatuse tööandja vastu.

Usalduse kaotamine peab alati olema seotud tööandjale varalise kahju tekitamise või tema vara ohtu seadmisega. Seda isegi juhul, kui tegemist on tarbijate, klientide või äripartnerite usaldamatuse tekitamisega tööandja vastu. Samas viimasel juhul ei pea tööandja tõendama, et usaldamatus on juba tekkinud. Lepingu võib lõpetada ka siis, kui töötaja teod on põhjustanud usaldamatuse tekkimise võimaluse.

Et usalduse kaotuse aluseks olev tegu moodustab alati ka töökohustuste rikkumise ning kahju tekkimist või selle reaalset ohtu võib olla raske tõendada, tasub arvestada, et samas olukorras võib töölepingu lõpetamine olla võimalik ka töökohustuste rikkumise tõttu.