Helve Toomla
jurist

•• Tööandja maksis siis, kui tema alluvuses töötasin, põhipalgale lisaks igakuist 500-kroonist eritasu ärisaladuse hoidmise ja konkurentsi mitteosutamise eest aasta jooksul pärast töölepingu lõpetamist. Lõpetasime töölepingu kaks kuud tagasi ja mul on plaan konkurendi juurde tööle minna. Millega pean arvestama või siis riskima juhul, kui ma uue töökoha vastu võtan? Pärast töölepingu lõpetamist tööandja eritasu maksmist ei jätkanud.

Konkurendi juurde tööle asumise keeld on kehtiv, kui tööandja on selle eest maksnud eritasu kas töötamise ajal või/ja pärast töölepingu lõpetamist. Kõige mõistlikum viis riske vältida on endise tööandja kirjalik nõusolek konkurendi juures töötamise kohta ja loobumine nõuetest töötaja vastu. Kui sellisele kokkuleppele ei jõuta, võib endine tööandja nõuda eritasu tagasi maksmist, tekitatud kahju hüvitamist, kohtukulude tasumist vms.

Teadmata täpselt töölepingu tingimusi ning kõiki muid asjaolusid, ei ole võimalik täpsemat vastust anda. Tingimata soovitan küsijal lugeda riigikohtu (www.nc.ee) lahendeid tsiviilasjades 3-2-1-106-03, 3-2-1-14-05, 3-2-1-115-05 ja 3-2-1-121-06.