Seoses suure huviga üleriigilise infotelefoni vastu suurendab Tööinspektsioon vastajate arvu kahekordselt. Käesoleva aasta jaanuarist töötavale infotelefonile on seni vastanud üheaegselt kaks juristi, alates tänasest on vastajate arv neli. Uuenduse eesmärgiks on suurendada töösuhteid puudutava info kättesaadavust nii töötajate kui ka tööandjate hulgas.

Tööinspektsiooni numbril 640 6000 vastab jurist kõigil tööpäevadel tööinspektsiooni järelevalvatavate õigusaktide rakendamisel tekkinud küsimustele. Vastuse saab töölepingut, töö- ja puhkeaega, palka, puhkuseid ja töökeskkonda, samuti kollektiivseid töösuhteid puudutavatele küsimustele. Telefonile vastavad graafiku alusel kõik Tööinspektsiooni kakskümmend tööinspektor-juristi üle Eesti.
Võrreldes aasta algusega on kõnede arv üleriigilisele infotelefonile kasvanud ligikaudu kaks korda. Kui märtsis tehti infotelefonile 5045 kõnet, siis augustikuus oli kõnesid 10 693, millest jõuti vastata 1374-le. Viimaste kuude statistika näitab, et infotelefoni tööajal tehti augustis keskmiselt 127, juulis 62 ning juunis 107 kõnet tunnis. Võrreldes aasta algusega on kõnede arv infotelefonile kasvanud kaks korda.
Küsimusi laekub infotelefonile väga erinevatel töösuhteid puudutavatel teemadel, enamlevinud probleemid on:

* lisatasu maksmine ületunnitöö ja puhkepäeval töötamise korral;
* töölepingu lõpetamine ajal, mil töötaja viibib haiguslehel;
* töölepingu lõpetamine omavoliliselt töölt lahkunud töötajaga;
* konkurentsikeelu sätestamine töölepinguga;
* töötaja tööajanormi korrigeerimine, kui töötatakse tööaja summeeritud arvestusega ja töötaja on olnud haiguslehel/puhkusel;
* töötaja keeldumine ületundidega/puhkepäeval töötamisest;
* puhkuse kasutamine vahetult enne rasedus- ja sünnituspuhkuse algust.

Tööinspektsiooni kodulehel on olemas ka küsimuste-vastuste rubriik, kust leiab vastused enamlevinumatele küsimustele.
Infotelefonis ei anta vastuseid töösuhetes tekkinud lahkarvamuste lahendamiseks. Keerulisemate küsimuste korral ja pikemat selgitust vajavatel helistajatel on soovitav registreerida ennast kohaliku inspektsiooni juristi vastuvõtule.
Infotelefon töötab igal tööpäeval kell 10-14.


Heidi Vilu
Teabeosakonna juhataja
Tööinspektsioon
+372 5190 4030
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
www.ti.ee