Sotsioloog Andrus Saare sõnul hakkab tööpuudus puudutama üha enam kõrgelt kvalifitseeritud tööjõudu ehk nn valgekraesid, kes aga välismaale minnes peavad tegema madalamat kvalifikatsiooni nõudvaid töid.

Andrus Saar ütles ERR-i uudisteportaalile, et kui 2005. aastal pärast liitumist Euroopa Liiduga läks Eestist välismaale tööle rohkem noori, muust rahvusest inimesi ja väikelinnade ning maaelanikke, kes lähiümbrusest tööd ei leidnud, siis praegu on olukord muutumas.

"Tööpuudus hakkab ikka rohkem ja rohkem puudutama ka valgekraesid. Teine erinevus 2005. aastaga seisneb selles, et tollal oli tegu majandustõusuperioodiga, kuid nüüd majanduslangusega," selgitas Saar ja lisas, et ka majanduslanguse perioodil on kõige kättesaadavamad töökohad nn. abitööd.

"Inimestel, kes praegu lähevad välismaale, on valikuvõimalused üksjagu väiksemad kui esimese lainega minejatel," ütles sotsioloog.

"Valgekraeliste tööpuudus Eestis aga tähendab seda, et suur osa neist, kes on sunnitud välismaale minema, peavad hakkama tegema tunduvalt madalama kvalifikatsiooniga tööd. Kõrgharidusega äsja lõpetanutel ja Eestist tööd mitte leidvatel noortel on raske erialast tööd leida," ütles Saar.

Tema arvates tekib juurde ka inimesi, kes püüavad perekonniti lahkuda, kui Eestis tööd ei leita.