Mirko Ojakivi

Heakskiitu tahetakse ka töötuskindlustusmakse piirmäära nelja prot­sendini tõstmisele.

Isamaa ja Res Publica Liit ning Reformierakond annavad täna riigikogule üle sotsiaaldemokraatide heakskiiduta jäänud töölepinguseaduse muudatused, mis vähendavad kehtivas seaduses ette nähtud hüvitisi. See aitaks nende kinnitusel ära hoida töötukassa pankroti ja annaks lisa lootusele, et Eesti suudab 2011. aasta jaanuaris liituda euroga.

Eile pärastlõunal lootis sotsiaalminister Hanno Pevkur, et eelnõu võiks arutada ka tänasel valitsuse istungil, kuid eile õhtul otsustasid paremerakonnad, et nad ei jää ootama imet ning esitavad eelnõu ilma valitsuse heakskiiduta otse riigikogule.

Peaminister Andrus Ansip kutsus veel eile õhtulgi nii Rahvaliitu kui ka sotsiaaldemokraate töölepinguseaduse muudatusi toetama.

Samas ei julge Ansip töölepinguseaduse muudatusi valitsuse istungi päevakorda panna, sest kui sotsiaaldemokraatidest mi­nistrid ettepanekud maha hääletavad, ei saa eelnõu valitsuse heakskiitu. Nii ongi ajaliselt otstarbekam eelnõu riigikogule üle anda Isamaa ja Res Publica ning Reformierakonna fraktsioonil. Küll aga tuleb kahel parteil vaeva näha selle nimel, et saalis ja komisjonides nende ettepanekuid maha ei hääle­tataks.

Toetust keeruline saada

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles eile pärastlõunal, et tema oleks vajaduse korral nõus töölepinguseaduse muudatusi täna hommikul koguneval valitsuse istungil arutama. Samas tunnistas ka Pevkur, et sotsiaaldemokraatide toetust on eelnõule tänases poliitilises olukorras väga keeruline saada.

„Minu poolt on olemas valmisolek neid muudatusi arutada,” selgitas Pevkur.

Pevkuri sõnul on selge aga see, et 1. juulist jõustuvat töölepinguseadust on tarvis muuta, kuna vastasel juhul pole töötukassa jätkusuutlik ning valitsussektori tasakaaluarvestus saab tõsise tagasilöögi.

Selleks et seda ei juhtuks, on tarvis vähendada 1. juulist jõustuma pidanud töötuskindlustushüvitiste liike ja määrasid. Samuti plaanib valitsus esitada parlamendile arutamiseks ka idee tõsta töötuskindlustusmakse senist piirmäära kolmelt protsendilt neljale protsendile. Pevkuri sõnul ei tähendaks see seadusemuudatus kindlasti seda, et töötuskindlustusmakse tõuseb 1. juulist uuele maksimaalsele tasemele.