Koondamiste ja eelarvekärbete tõttu loobub statistikaamet tänavu palgastatistika kogumisest aastases lõikes, kirjutab Alo Lõhmus ajalehes Postimees.

Siiani on statistikaamet korjanud ettevõtetelt palgaandmeid kahes jaos: kvartaliandmetena (nn kiirstatistika) ja aastase statistikana ning tänu viimase koostamise meetodile saab võrrelda eri ametialade palgaandmestikku.

Nüüd aga on statistikaamet saatnud valitsusele palve lubada neil tänavu loobuda aastase palgaandmestiku kogumisest. «Kolmkümmend inimest on meil just koondatud, sealhulgas ka palgastatistikaga tegelejate seast,» viitas statistikaameti peadirektor Priit Potisepp loobumissoovi põhjustele.

Kuna aastane palgastatistika ülevaade on väga detailne, nõuab selle koostamine, kontrollimine, täpsustamine ja avaldamine statistikutelt palju tööd ja rohkelt aega, mistõttu ilmuvad aastaülevaated enam kui aastase ajanihkega. Potisepp möönis, et seesugune tempo ei pruugi kõiki statistikahuvilisi rahuldada.

Tema kinnitusel ei too tänavuse aastase palgastatistika ärajäämine kaasa raskusi pensionide või keskmise palgaga seotud palkade (nt riigikogu liikmete palk) arvutamisel. «Meil on oluliseks referentsväärtuseks keskmine palk. See arvutatakse kvartalite kaupa ning siis selle andmestiku pealt ka aasta kohta,» selgitas ta.

Küll aga on statistikaametil plaanis detailse, nähtuste struktuuri vaatleva aastase palgastatistika kogumisega jätkata juba 2010. aastal, mil seda tehakse kõigis Euroopa Liidu riikides.

Toimetas: Postimees.ee