Helve Toomla, jurist

•• Sain tööandjalt koondamisteate, tööd on mul veel mõni kuu. Tööandja aga otsib võimalust töölepingu lõpetamiseks minu süül, et koondamisraha mitte maksta. Meil oli vaikiv kokkulepe, et kui objektil sai töö valmis, võis sõita kontorisse ja koju minna. Lõpetasin töö objektil ja lahkusin kontorist kaks tundi enne tööpäeva lõppu, et minna arsti juurde. Tööandjat ma sellest ei teavitanud. Järgmisel hommikul, kui läksin tööandjale haiguslehest teada andma, ootas tema mind uue ülesütlemisteatega, et lõpetab lepingu minupoolsete töökohustuste rikkumise tõttu. Teisele töötajale, kes lahkus koos minuga, sellist teadet ei antud. Kas koondamisest etteteatamise ajal saab lepingut sel viisil üles öelda?

Töötaja kohustus on täita oma kõiki seadustes, töölepingus, töökorralduse reeglites (töösisekorraeeskirjas) jms ettenähtud kohustusi ka koondamise tõttu lepingu ülesütlemise ajal, nende rikkumine võib anda aluse lepingu varasemaks muul alusel lõpetamiseks. Küsija tegi vea sellega, et ta tööandjat arsti juurde minekust kohe ei teavitanud, sest töölepinguseaduse (TLS) § 42 järgi oli tal selleks puhuks õigus vaba aega nõuda ja tööandja peab § 38 kohaselt selle aja eest keskmist palka maksta. Kahtlen, kas ainult teavitamata jätmine oli tööandjale piisav põhjus töölepingu töökohustuste rikkumise tõttu üles ütlemiseks, seda enam, et objektil oli töö lõppenud ning kojuminek sel puhul tavaks saanud.

Uus TLS ei näe eraldi alusena ette töölepingu lõpetamist töökohustuste rikkumise tõttu, nagu oli varem, ega nõua sel puhul ka distsiplinaarkaristuse määramist. Töötajate distsiplinaarvastutuse seadust enam töölepingulistele suhetele ei kohaldata. Kehtiva TLS-i § 88 lg 1 p 3 kohaselt võib tööandja töölepingu korraliselt üles öelda, kui töötaja on hoiatusest hoolimata eiranud tööandja mõistlikke korraldusi või rikkunud töökohustusi. Küsija puhul pole teada, kas teda oli eelnevalt hoiatatud.