Agnes Kuus

Esimese paari päevaga on esitatud juba üle 200 000 ehk ligi kolmandik tänavu täidetavaist tuludeklaratsioonidest. Mulluse tulu kirjapanek tekitab aga paljudele kõikvõimalikke küsimusi – alates sellest, miks mõni ei saa riigilt tagasi sentigi, ning lõpetades sellega, kas kohtutäitur võib raha, mis lapse arvele lasti kanda, ära võtta.

Valik sagedasematest küsimustest koos maksuameti vastustega.

Tulumaksutagastus laste pealt

Vanem poeg sai 18aastaseks alles 2009. aasta detsembris. Miks ma ei saa kanda teda deklaratsiooni, kuigi ta oli 11 kuud 17aastane ja jääb ka edaspidi ülalpeetavaks?

Seadus on selline, sest ta oli 2009. aastal 18aastane.

Mul on kolm last, kaks praeguse ja üks eelmise elukaaslasega. Lastetoetust saavad emad. Kas saan eelmise elukaaslase lapse kanda oma deklaratsioonile, kuna temal on vaid üks laps?

Võite lapse enda deklaratsiooni kanda, kui osalete kasvatamises ning saate eelmise elukaaslasega kokkuleppele. Eelisõigus maksusoodustust kasutada või kasutamata jätta on lapsetoetuse saajal.

Kas laste pealt tagastatava tulumaksu suurus sõltub sissetulekust?

See sõltub tasutud tulumaksust. Kui peres on kaks kuni 17aastast last ja tulumaksu on makstud aasta jooksul vähemalt 5670 krooni, siis selle summa saabki tagasi.

Kohtutäitur tulumaksu-tagastuse kallal

Kuidas saavad kohtutäituri nõuded maksuameti lehele? Ja kui täituriga on kokkulepe maksegraafikus, siis kas ta tohib raha ära võtta?

Kohtutäitur arestib maksu- ja tolliametis (MTA) tulumaksu tagastuse nõude. Sellel aastal jõuab see info ka teie tuludeklaratsiooni infoleheküljele. Juhul kui leiate, et kohtutäituri nõue on alusetu, täidetud või olemas graafik, millest kinni peate, tuleb pöörduda kohtutäituri poole, kes vaatab selle üle ja kui nõustub teiega, saadab MTAle info, et nõue maha võetakse.

Kas tagastatavast tulumaksust arvestatakse maha ainult need kohtutäituri nõuded, mis puudutavad riigi- ja tollimaksuvõlgasid, või kõik nõuded?

Kohtutäiturid võivad igasuguste nõuetega pöörduda.

Kas seitsmeaastase tütre arvele võib lasta tulumaksu tagastada?

Jah, kui tal on pangakonto. Kui aga põhjus on kohtutäituri nõudest kõrvalehiilimine, siis juhul kui kohtutäitur on arestinud MTAs tulumaksutagastuse nõude, siis esmalt kaetakse MTAs kohtutäituri nõue ja alles seejärel kantakse ülejäänud summa soovitud arvele.

Kui palju kohtutäitur tagastatavast osast ära võtta võib? Kas ka siis, kui tagasisaaja on töötu ega saa toetust, võib kohtutäitur kõik ära võtta?

Kohtutäitur võib ära võtta nii suure summa, kui suur on nõue. Seega ka kogu tagastatava summa.

Tulumaksutagastus koolituskuludelt

Pensionärist ema maksis ülikooli õppemaksu minu eest. Kui panen koolituskulud ema deklaratsioonile, kas siis tagastatakse tulumaks temale või ei saa pensionär midagi? Ema pension on 5000 krooni kuus.

Kui ema pension on 5000 krooni kuus, siis see on tal olnud kogu summa ulatuses maksuvaba ja ta ei ole riigile tulumaksu tasunud. Seega ei ole kusagilt tulumaksu tagastada.

Mullu tulu-kulu puudus, oli ainult lapse koolituskulu lasteaias. Kas keegi teine tohib need kulud oma deklaratsioonis ära näidata?

Deklareerida tohib koolituse eest maksja.

Kas autoregistrikeskusele eksamite eest makstud riigilõivu eest saab raha tagasi?

Ei.

Eluasemelaenu intressid

Mul on õigus mahaarvamisele üle 90 000 krooni. Miks arvesse läheb ainult 50 000? Kui olen eluaseme omanik, aga laen on elukaaslasega pooleks, kas siis elukaaslane saaks deklareerida ülejäänud intressid?

Deklareerida saab sellisel juhul ainult omanik ning 50 000 krooni piir on pandud seadusega. Midagi pole parata, ülejäänud intressid jäävad kasutamata.

Kui olen laenuga soetatud eluaseme parendamiseks võtnud täiendavat laenu, kas selle intressidelt tagastatakse samuti tulumaksu?

Küsimus taandub sellele, kas ehituseks on ehitusluba. Kui ehitusluba ei ole, siis on tegemist tavalise remondiga ja selle jaoks võetud laenult ei saa soodustust kasutada

Tulumaksutagastusest ilmajäämine

Olen terve aasta töötanud kahe koha peal ja arvutuskäik näitab, et saan tagasi kõigest kolm krooni. See tundub nii ebareaalne! Üle-eelmisel aastal käisin paar kuud tööl ja sain aastas kokku alla 20 000 krooni palka, kuid deklaratsiooniga sain tagasi ligi 2000 krooni. Millest selline erinevus?

Järelikult oli aasta jooksul kõikidelt tuludelt tulumaks õigesti kinni peetud ning teil ei olnud kulutusi, millelt saaks maksuvabastust.

Käisin mullu viis nädalat tööl ning ei saa mitte midagi tagasi. Kuidas on see võimalik? Tulumaksu maksan nii palgast kui ka pensionist.

Vaata eelmist vastust.

Välismaal töötamine

Kui töötan ajutiselt välismaal ja maksan tulumaksu vähem, kas pean vahe Eesti maksuametile kinni maksma?

Kõik välistulud tuleb deklareerida ja kui on vähem tulumaksu kinni peetud kui seda näeb ette Eesti seadus, tuleb vahe täiendavalt tasuda.

Olen kogu eelmise aasta töötanud Soomes ja makse siia maksnud. Kas ma saan kodulaenu intressidelt midagi tagasi?

Kui te Eesti riigile ei ole tulumaksu tasunud, siis ei ole teile võimalik eluasemelaenu intressidelt tulumaksu tagastada, kuna tagastusi saab teha ainult tasutud tulumaksult.