Kadri Ibrus

Lapsevanemad peavad meeles pidama, et koondamishüvitist peetakse sissetulekuks.

Margus Reimandile vanemahüvitise maksmine lõppes mullu novembris. Kaks nädalat enne seda võttis ta ühendust tööandjaga ja kuulis kurba uudist – töö nappuse tõttu pakuti koondamist. „Kirjutasin sellele alla, sest paremat valikut polnud. Täpselt üks päev enne vanemahüvitise lõppu,” rääkis Reimand.

Nädal tagasi sai Reimand aga sotsiaalkindlustusametist kirja, et saadud vanemahüvitisest tuleb viimase kuu jagu nüüd tagastada – kuna tal polnud õigust vanemahüvitise saamise ajal sissetulekut saada. S.t koondamishüvitist peeti sissetulekuks ja summa küündis üle selle piiri, kui palju sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu vanemahüvitise saaja võib teenida.

„Oleksin ma koondamispaberitele üks päev hiljem alla kirjutanud, ei oleks seda juhtunud,” kahetses Reimand. Mehe sõnul ei tulnud ta selle pealegi, et koondamishüvitise saamine võiks minna vastuollu vanemahüvitise saamisega, ja ka tööandja ei teavitanud teda.

Pole üksikjuhtum

Sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juhi Elve Tontsi sõnul tuleb seadusest tulenevalt sissetuleku saamisest esiteks ametit teavitada – mida Reimand ei teinud. Ning tõesti, seaduse järgi tuleb vanemahüvitis sellisel juhul tagastada. Tontsi sõnul pole see üksikjuhtum, vaid seda on juhtunud koondamishüvitiste maksmise tõttu varemgi ja mitte ainult vanemahüvitise, vaid ka teiste peretoetuste ja pensionide puhul.

Ministeerium alustas menetlust

•• Sotsiaalministeeriumi sotsiaalkindlustuse osakonna juhataja Merle Malvet ja ministeeriumi tööõiguse eksperdid tutvusid Eesti Päevalehe vahendusel Reimandi juhtumiga ning otsustasid asjas eraldi menetlust alustada, kuna seadust võib nende hinnangul tõlgendada kaheti ja pole kindel, kas mees peab vanemahüvitise tagastama.

•• Ühest küljest on tõesti vanemahüvitise seaduse eesmärgiks tagada inimesele sissetulek teatud ulatuses (see ei ole palk) ja sel ajal tohib tema üldine ametlik sissetulek olla vaid kindlates piirides.

•• Teisalt aga, selgitas Malvet – kui koondamishüvitist makstakse vanemahüvitisele eelnenud perioodi eest, siis ei peaks seda arvestama sissetulekuna, mis nullib vanemahüvitise. Seetõttu on nüüd oluline uurida, kuidas täpselt on Reimandi koondamine sõnastatud.

•• „Igal juhul, kui koondamisrahad oleks välja makstud järgmise kuu alguses, ei oleks üldse mingit probleemi,” hindas Malvet olukorda.