Kuigi viimase nädala kuumalaine on esile toonud palju probleeme seoses töötajaid kimbutava kuumusega, on mitmedki tööandjad omal initsiatiivil üritanud leida lahendusi töötingimuste parandamiseks ja palavuse leevendamiseks.

Põhja inspektsiooni saabunud kaebuste hulk on oluliselt kasvanud seoses kuuma ilmaga ning tegelevad kõikide vihjetega, hinnates olukorda vastavalt ettevõtte tegevusvaldkonnale ja töö iseloomust lähtudes. Paljudel juhtudel on tööandja juba jõudnud enne tööinspektori külastust palavusest tekkinud terviseriske vähendada vastuvõetava tasemeni.

Tööinspektor Andres Jõgiste sõnul on mitmed tööandjad teinud muudatusi ettevõtte töökorralduses, võimaldades tavalisest enam paindlikku graafikut ja sagedasemaid puhkepause. Juhul kui tavapärastes puhkeruumides on temperatuur samuti kõrge ja puhkamine seal ei jahuta töötajaid, on mõnes ettevõttes võimalik sel otstarbel kasutada koosolekuruume või teisi tube, kus on olemas kliimaseade. Ühtlasi on mõnel pool loobutud tavapärasest vormiriietusest või nõuetest rõivastusele ja lubatud näiteks lühikeste pükste kandmine tööajal. Arvestatakse ka inimeste iseärasusi ja neil, kes kannatavad kuuma halvemini, lubatakse tervise huvides vajadusel töötegemine peatada.

Tavapärasest erinevat töökorraldust on rakendatud näiteks ühes turvafirmas, kus muidu on patrullautodel ette nähtud parkida täpselt kindlaks määratud kohtades, kuid nüüd lubatakse seista mõnes varjulises paigas kohustusliku parkimiskoha läheduses.

Võimalusel on kasutanud ettevõtted rahalisi ressursse jahutussüsteemide töökindlamaks muutmiseks ja võimsuse tõstmiseks.

Kõige efektiivsem viis kuumusest tulenevaid probleeme lahendada on ikkagi tööandjaga suhtlemine. Sageli pelgavad töötajad oma probleemidest tööandjatega kõneleda, kuid Tööinspektsiooni praktika näitab, et konstruktiivsed lahendused leitakse enamasti just avameelselt üksteisega suheldes. Ka tööandja tunneb palavust ja suudab mõista antud olukorras enamasti töötaja muret.

Kui Teie asutuses on kasutusele võetud leidlikke lahendusi kuumaga võitlemiseks, siis jagage oma kogemusi ka Tööinspektsiooniga e-posti aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. ning andke nii teistele ettevõtetele inspiratsiooni!

Lisainfo:

Andres Jõgiste
Tööinspektor
Põhja inspektsioon
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.