Kuigi registreeritud töötuid on praegu umbes 70 000, on ettevõtjad endiselt hädas neile vajalike kvalifitseeritud töötajate leidmisega, näitavad Konjunktuuriinstituudi värske uuringu tulemused, rääkis instituudi direktor Marje Josing.

"Kui nad otsivad konkreetset inimest konkreetsele töökohale konkreetsete palgagapakkumistega, siis sageli ei saada pakkumisi, või kui ka inimesega kokku lepitakse, siis ei tuldagi kohale. Nii et väga suur probleemide hulk, mida peab väga põhjalikult analüüsima," rääkis Josing ERR-ile.

Josingu sõnul on aasta lõpukuudel töötuse prognoosid tavapäraselt natuke kehvemad. Ettevõtjate vahel on suured erinevused sõltuvalt sellest, millisele turule nad toodavad. Ekspordiks tootvate ettevõtjate seas on väga edukaid, kes võtavad töötajaid juurde, kuid siseturg on endiselt surutud seisus ja ka prognoos ei luba lähikuudeks midagi paremat. Sellele reageerivad kauplused, hakates vähendama töötajate arvu.

Teenindussektoris hakkavad sügisel kaduma kevadel ja suvel loodud töökohad. Kui pole vajalikku kvalifikatsiooni, siis teeninduses töötuks jäänud ekspordisektoris tööd ei leia.

Konjunktuuriinstituudi direktor osutas sellele, et inimeste sissetulekud ei ole võrreldes aastataguse ajaga suurenenud ning hinnad tõusevad. Sisetarbimise kasvu ta lähiperspektiivis ei näe.