Alates 1. jaanuarist 2011 võtab Eesti krooni asemel kasutusele euro. Siit lehelt leiab teavet Sotsiaalministeeriumi tegevustest, mis on seotud eurole üleminekuga. Siia on koondatud ministeeriumi erinevate valdkondade praktiline ja kasulik informatsioon.

Töölepingut ei pea muutma

Euro tulekul peab tööandja kandma töötaja pangakontole kroonide asemel eurod ja seda sendi täpsusega. Kroonid vahetatakse eurodeks fikseeritud kursiga 1 EUR=15,6466 EEK. Ümardamisreegli kohaselt tuleb kroonid eurodesse ümber arvestada ühe sendi täpsusega, arvestades jagamistehte kolmandat kohta pärast koma.

Kroonidest eurodesse ümberarvutuse tulemusel ei tohi töötaja töötasu väheneda. Töölepingu seadus lubab sõlmida üksnes töötajale soodsamaid kokkuleppeid. Tööandja võib seega töötaja nõusolekul ümardada töötasud euro tulekul töötajale soodsamas suunas.

Eurole üleminek ei too kaasa vajadust olemasolevate töölepingute muutmiseks. Töölepingutes kokkulepitud töötasu tuleb küll eurodeks ümber arvestada, kuid see ei too kaasa vajadust töölepingute täiendamiseks. Üleminek uuele rahaühikule toimub automaatselt ega vaja töötaja ja tööandja vaheliste kokkulepete korrastamist. Raha peab tööandja ju endiselt maksma samas suuruses, muutub lihtsalt rahaühik. Lepingu muutmine tuleb eraldi vormistada vaid juhul, kui muutub palga suurus, seda saab teha näiteks eraldi lepingu lisana.

Töötajal on töölepingu seaduse järgi õigus küsida tööandjalt teavet talle arvutatud ja makstud või maksmisele kuuluva töötasu kohta. Töötajal on seega õigus küsida tööandjalt infot töötasu ümberarvestuse kohta, kui tal tekib kahtlus arvestuse õigsuse osas.

Soovitame siiski tööandjatel töötajaid varakult eurole üleminekust teavitada (näiteks asjakohane info siseveebis, arutelud koosolekutel, selgitav e-kiri). Hoolimata sellest, et seadus ei kohusta tööandjat töölepinguid euro tulekul muutma, võib eelnev selgitustöö ettevõttes hõlbustada segaduste ning hilisemate vaidluste vältimist.

Pensionid, toetused ja hüvitised ei vähene

Alates 1. jaanuarist 2011 laekuvad inimeste pangakontodele toetused, hüvitised ja pensionid eurodes. Pensionide, toetuste ja hüvitiste ümberarvutused tehakse detsembris. Ükski pension, toetus ega hüvitis seeläbi ei vähene. Samuti ei muutu pensionide-toetuste-hüvitiste saamise tingimused ja kord. Samaks jääb ka nii pensioni kui ka toetuse rahaline väärtus, muutub üksnes valuuta. Kroonide asemel saab need eurodes.

Lisainfot penisonide, toetuste ja hüvitiste kohta saab alates detsembrist elukohajärgsest pensioniametist või sotsiaalkindlustusameti infotelefonidel 16106; 744 8300; 357 9021; 664 0126 või See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.